Bewoners van een aantal huizen in De Rietvink laten hun kruipruimte ophogen met zand, zoals hier aan 't Breede Weer (foto: Dick Janssen).
Bewoners van een aantal huizen in De Rietvink laten hun kruipruimte ophogen met zand, zoals hier aan 't Breede Weer (foto: Dick Janssen).

Bewoners laten kruipruimten ophogen

Actueel 587 keer gelezen

Leidschendam - In het najaar start de gemeente met een aanzienlijke ophoging van de straten in een deel van de wijk Rietvink.

Onder de huizen zijn de kruipruimten na ruim 20 jaar ook gezakt. Het zandbed onder de huizen is tientallen centimeters gedaald. Reden voor bewoners uit diverse straten om - op eigen kosten - de kruipruimten op te vullen met zand. Een belangrijke drijfveer hiervoor is, dat wanneer de openbare weg verhoogd wordt, dit kan leiden tot vochtproblemen. Het grondwater zoekt een weg naar het laagste punt: de kruipruimten. Door deze duurzame, milieuvriendelijke en praktische oplossing wordt dit probleem tegen gegaan en zullen de kruipruimten droog blijven. "Maar de gemeente geeft helaas nog steeds niet thuis als het gaat om een tegemoetkoming in de kosten", plaatst bewoner Ferry Billroth een kritische noot.

Een deel van de wijk De Rietvink in Leidschendam is sinds de aanleg in de jaren negentig verzakt. Het gaat om een deel van de openbare ruimte, maar ook tuinen van particulieren zijn verzakt. Door de verzakkingen komen de huisaansluitingen van de nutsleidingen en de riolering onder druk te staan. Behalve dat de kabels en leidingen worden vervangen, wordt de wijk opgehoogd tot circa 15 cm onder het oorspronkelijke aanlegniveau. Voor sommige delen van de wijk betekent dit een ophoging tot wel 75 centimeter. De bewoners hebben een ophoogadvies ontvangen voor hun privé-terrein. Voor de voortuinen zijn twee scenario's voorgelegd: of de gemeente stelt zand en grond beschikbaar voor de bewoners om hun tuin zelf op te hogen, of de gemeente regelt de ophoging van de voortuinen via de aannemer. Het overgrote deel van de bewoners kiest voor de tweede optie en ziet graag dat de gemeente hen ontzorgt.

De gemeente wil de problematiek van de verzakking samen met uitvoerende partijen zorgvuldig en gelijktijdig aanpakken. De uitvoeringswerkzaamheden worden door één aannemer verricht. Hiermee zou de overlast tot het minimum beperkt worden en worden kosten bespaard. De straat gaat in principe maar één keer open en zo kort mogelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant