Ryan Lansbergen met zijn racezitmaaier, waarmee hij de ranglijst van het NK in de B-klasse aanvoert (foto/tekst: DJ).
Ryan Lansbergen met zijn racezitmaaier, waarmee hij de ranglijst van het NK in de B-klasse aanvoert (foto/tekst: DJ).

'Grasmaaiers' racen in Stompwijk voor NK Gazonmaaierrace

Actueel 1.523 keer gelezen

Leidschendam/Stompwijk - In Stompwijk wordt op zondag 28 augustus een grasmaaierracewedstrijd georganiseerd die meetelt voor het NK Gazonmaaierracen. Het evenement vindt plaats op een terrein aan de Dr. Van Noortstraat 137B (achter Kringloop De Stal).

Een gazonmaaierrace is een snelheidswedstrijd waarbij de deelnemers op zitmaaiers over een parcours rijden. Ryan Lansbergen (21) uit Leidschendam maakte er in 2009 – op zijn 14e - kennis mee tijdens de Zwarte Cross en besloot zelf ook zo'n racemaaier te gaan bouwen. "Ik heb er toen zelf eentje in elkaar geknutseld met een oud 750 cc blok van een motorfiets", vertelt hij.

Ryan heeft een of twee keer met zijn maaier meegereden tijdens de special klasse van de bromfietsrace tijdens de Stompwijkse Paardendagen, maar daarna heeft hij de machine vanwege school en allerlei andere bezigheden een tijdje aan de kant gezet. Totdat hij zijn hobby een jaar of drie geleden samen met een vriend weer oppikte. Zij bouwden een nieuwe racer volgens de regels van het NK Gazonmaaierrace met een blok van max. 600 cc. "De motorkap moet origineel zijn, evenals de spatschermen en de banden, zodat die er wel uitziet als een gazonmaaier", laat Ryan weten. "Verder bouwen we hem helemaal zelf met allerlei onderdelen van bijvoorbeeld karts en dergelijke. We hebben er een winter aan gesleuteld voordat die klaar was en we er mee konden racen."

Vorig jaar deed Ryan voor het eerst echt serieus mee in de C-klasse. Hij won direct veel wedstrijden en dus heel veel bekers. Hij werd prompt kampioen in zijn klasse. "Het kampioenschap bestaat uit zo'n 10 races, die verspreid over het land gehouden worden", legt Ryan uit. "Op een wedstrijddag zijn er vier wedstrijden van 8 minuten plus twee ronden per klasse. In totaal dus 12 races."

Als je denkt dat je bij de wedstrijden naar wat gezapig rondrijdende zitmaaiers zit te kijken, heb je het goed mis. "Zo'n racemaaier kan wel tegen de 200 km/u rijden", meent Ryan. "Maar tijdens een wedstrijd zit je maximaal zo tussen de 100 en 110 km/u." Het gaat dus best hard en is niet geheel ongevaarlijk. Ryan heeft ook wel een paar aardige crashes gehad, waarbij zijn machine over de kop vloog. "Je kunt ook best wat kneuzingen oplopen of ribben brekend, maar gelukkig is mij dat bespaard gebleven." Maar gazonmaaierracen is meer dan alleen zo hard mogelijk rondrijden. "Natuurlijk krijg je een kick en een adrenalinestoot van het racen, maar het is ook het zelf iets bouwen en de techniek", aldus Ryan. "Het is veel lassen en slijpen. En daarnaast is het een stukje gezelligheid op de wedstrijddagen en het feestje na afloop van de wedstrijd dat het ook leuk maakt."

Inmiddels is het FvS Racingteam uitgegroeid naar drie racers met ieder een eigen racemaaier. Ryan doet mee in de B-klasse en doet het daar goed. Er zijn nu vijf races geweest en na twee eerste en een tweede plaats leidt hij in het kampioenschap. Tijd om zelf ook eens een wedstrijd in Stompwijk te organiseren, vonden hij en zijn twee kornuiten. Een weiland dat breed genoeg was, werd gevonden aan de Dr. Van Noortstraat achter de boerderij van Van Santen. Hoofdsponsor is zijn (parttime) werkgever FvS, Ryan doet daar onderhoud en reparaties aan de voertuigen en machines en eventueel spuitwerk. Daarnaast verricht hij nog allerlei andere werkzaamheden tot en met timmeren toe.

In Stompwijk gaat op zondag 28 augustus om 10.30 uur het terrein open, waarna er van 11.30 tot 12.00 uur een vrije training is voor de deelnemers. Van 13.00 tot 18.00 uur vinden dan in totaal 12 wedstrijden plaats van elk een kleine tien minuten. Gedurende de dag is er live muziek, een machinepark van een aantal loonbedrijven, een springkussen, is de Dakar racetruck van Van Velsen Rallysport te bezichtigen en zijn er hapjes en drankjes verkrijgbaar in de biertent. "Sowieso komt Kabouter Kee, die broodjes met de kinderen gaat bakken aan een houten stok boven een houtvuur en misschien ook nog een grote zandbak", vult Ryan aan. Tussen 18.30 en 19.30 uur is de prijsuitreiking en om 21.00 uur is het evenement afgelopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant