Het horen en zien vergaat je tijdens de races, maar dat mag de pret niet drukken (foto: Naomi Defoer).
Het horen en zien vergaat je tijdens de races, maar dat mag de pret niet drukken (foto: Naomi Defoer).

Scheurende grasmaaiers in Stompwijk groot succes

Actueel 165 keer gelezen

Stompwijk - Scheurende omgebouwde grasmaaiers, springkussens en een live band. Afgelopen zaterdag was het allemaal te zien tijden een wedstrijd voor het NK Gazonmaairacen in Stompwijk. Zeer uniek omdat het voor de allereerste keer in Stompwijk plaats vond.

Door Naomi Defoer

Halverwege de middag is het nog steeds goed druk op het terrein aan de Dr. Van Noortstraat in stompwijk. Hier en daar zijn rubberlaarzen en grove werkschoenen te zien en als mijn hagelwitte gympen in de blubber zakken begrijp ik waarom. Maar dat mag de pret niet drukken. De races zijn in volle gang en jong en oud staan dichtbij het hek om de scheurende bakbeesten te bewonderen. Negen grasmaaiers scheuren door de bochten, waarbij de zwarte aarde omhoog schiet. Het waait sowieso al stevig, maar de grasmaaiers brengen nog eens een flinke windvlaag met zich mee.

Hoop geregel
Adrie van Santen (53) staat volop te genieten: "Het is geweldig. Het is een Nederlandse competitie en normaal vindt zoiets nooit plaats in deze regio, maar meestal in de Achterhoek. Het is een hoop geregel waar van alles bij komt kijken." Hij wenkt een van de oudste coureurs. Het is Freek Gelderman uit Ommen (57), voorzitter en deelnemer nummer 42. Hij heeft iets weg van Herman Finkers, een grote vriendelijke grijze snor en een brilletje. Hij rijdt in de Special A klasse wat inhoudt dat er een motorblok tot en met 600 cc ingezet mag geworden (te vergelijken met een Yamaha motor) Zelf doet hij het al zestien jaar. "Het mooie van deze sport is dat je je eigen machine bouwt. Je moet technisch zijn, maar daarnaast een hoop lef hebben."

Wheelie
Het is 17.00 uur als de tweede rondes beginnen. De coureurs van Special C, de gazonmaaiers met het laagste vermogen, gaan van start. Het is een enorm spektakel en tevens een hoop kabaal. Een van de coureurs slooft zich flink uit en maakt een wheelie, waarbij hij een stukje alleen op zijn achterwielen rijdt. De coureurs hobbelen alle kanten op en ik laat mij vertellen dat de maaiers op deze baan zo'n 100/150km per uur kunnen halen. Vandaar dat ze een overall/een motorpak, grove werkschoenen, een helm en een soort skibril dragen.

Leider NK
Na de Special C, volgt Special B (iets hoger vermogen) en organisator Ryan Lansbergen (21) uit Stompwijk haalt moeiteloos zijn mede-coureurs in. Hij is niet bang om wat extra gas te geven. Als hij zijn laatste rondje racet, maakt hij met z'n vuist een yes-gebaar en rijdt de finish over. Triomfantelijk rijdt hij met de zwartwit geblokte winnaarsvlag een rondje op de baan terwijl het publiek joelt. Weer een wedstrijd gewonnen die meetelt voor het NK, waarmee hij inmiddels ruim aan de leiding gaat.

Happening
Naast het racen genieten mensen van een hapje en drankje, de band en zijn er kinderactiviteiten. Twee oudere dames zitten aan een tafel en vertellen. Jos Luiten (75) woont aan de overkant. "Ik heb de hele week meegekregen. Ze hebben zó hard gewerkt om alles op te bouwen. Vanmorgen zat ik om 10.00 al op mijn balkonnetje. Ik vind het geweldig." Vriendin Ria Lomans (70) vind het een hele happening. "Als je Stompwijker bent vind ik dat je echt even je gezicht moet laten zien. Deze week wordt er veel over gesproken in het dorp en dan wil je toch kunnen meepraten."

Het evenement werd georganiseerd door het FvS Racing team: Ryan Lansbergen, Swen Zandbergen en Dave van de Berg. "Racen op een grasbaan met een zelfgebouwde gazonmaaier geeft ons een enorme kick", laten zij weten. Voor meer informatie over het FvS Racing team en alle wedstrijduitslagen kijk je op www.gazonmaairacen.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant