Rozenberg:
Rozenberg: "In 2017 gaat veel gebeuren" (foto: Charles Groeneveld).

Extra investering in zorg, jeugdhulp en werk

Actueel 100 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Extra investeringen in zorg, jeugdhulp en werk, steeds betere (digitale) dienstverlening en verlaging van lasten voor ondernemers. Daar investeert het college in 2017 bijna 54 miljoen euro in. Het geld hiervoor staat in de digitale begroting 2017-2020. De lasten voor inwoners stijgen gemiddeld ook het komende jaar licht.

Wethouder Rozenberg (financiën): "Vooruitkijkend naar 2017 zien we een jaar waarin veel gaat gebeuren. Veel plannen die dit college bij de start in 2015 heeft gemaakt, zijn al gerealiseerd of worden in 2017 uitgevoerd. De gemeente heeft met inwoners, instellingen en bedrijven samengewerkt, waardoor er betere plannen liggen die samen gerealiseerd gaan worden. Zo werkt het college ook in 2017 aan de uitvoering van het coalitieakkoord 'Ondernemend, sociaal, duurzaam en dichtbij."

Ondernemen in Leidschendam-Voorburg wordt makkelijker gemaakt. Zo schaft de gemeente precariobelasting (belasting op uitstallingen en terrassen) af, uitgezonderd de belasting op kabels en leidingen. Daarnaast voert de gemeente aanvullende acties uit als het versimpelen van regels en de pilot waarbij mengvormen van winkel en horeca zijn toegestaan. Zorg voor wie dat nodig heeft, realiseert de gemeente samen met inwoners, vrijwilligers en zorgpartijen. De gemeente biedt meerdere arrangementen voor huishoudelijke ondersteuning aan, om de hulp beter te laten aansluiten bij de behoefte. Ook blijft de gemeente mensen stimuleren om via werk mee te blijven doen in de samenleving. In 2017 trekken basisschool Groen van Prinsterer en basisschool De Emmaüs in hun nieuwe panden. Samen met inwoners, bedrijven en hoogheemraadschappen werkt de gemeente aan een duurzamer Leidschendam-Voorburg. Voorbeelden zijn de start van anders inzamelen van afval, promotie van fietsgebruik en oplevering van Waterspoorpark Veen & Binckhorstpolder en park 't Loo. Ook blijft de gemeente investeren in de bereikbaarheid van Stompwijk. De gemeente werkt aan betere (digitale) dienstverlening. Initiatieven van verenigingen en de creatieve industrie worden gestimuleerd om culturele hotspots te vormen waar jong en oud samen kunst en cultuur beleven en maken.

De financiële middelen voor het nieuwe beleid uit de Kadernota 2017 die de gemeenteraad heeft vastgesteld, zijn verwerkt in deze begroting. De financiële positie van de gemeente is gezond. De begroting is namelijk ook voor de komende jaren (2017-2020) sluitend. De woonlasten stijgen voor een eenpersoonshuishouden gemiddeld met 1,4% en voor een meerpersoonshuishouden met gemiddeld 1,5%, inclusief 1% inflatie. De lichte stijging komt door een voorinvestering om anders inzamelen van afval mogelijk te maken en stijgende kosten voor maatregelen uit het Water- en Rioleringsplan.

De gemeenteraad behandelt de begroting op 8 november 2016.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant