Het historische raadhuis Swaensteyn met daarnaast de galerie van ArtiBrak (foto: Dick Janssen).
Het historische raadhuis Swaensteyn met daarnaast de galerie van ArtiBrak (foto: Dick Janssen).

'Gebouwenschuif biedt unieke kansen voor Huygenskwartier'

Actueel 151 keer gelezen

Voorburg - Het onderzoek naar de 'gebouwenschuif' in het Huygenskwartier is afgerond. Projectwethouder Frank Rozenberg: "De inzet van de vier gemeentelijke panden in de Herenstraat biedt unieke kansen voor versterking van het Huygenskwartier Voorburg."

De conclusie van het haalbaarheidsonderzoek is dat het uitwerken van het scenario waarmee de panden anders worden ingezet dan nu het geval is, het meest bijdraagt aan het versterken van het Huygenskwartier. Dit wordt nog versterkt door het initiatief dat tijdens het onderzoek is genomen door de ondernemers Waaijer en Hoogvliet.

Met het vertrek van de gemeentelijke diensten uit het monumentale Raadhuis aan de Herenstraat 42 en het naast- en achtergelegen jaren '80 kantoorgebouw is deze locatie leeg komen te staan. Om de negatieve gevolgen van leegstand te voorkomen is een spoedige, nieuwe en duurzame invulling van deze plek noodzakelijk. Daarnaast heeft de huidige Hoogvliet supermarkt, op de naastgelegen locatie aan de overzijde van de Vlietstraat, behoefte aan een grotere supermarkt. In de stedenbouwkundige verkenning worden beide vraagstukken als één integrale herontwikkelingsopgave benaderd. Door intensief, duurzaam ruimtegebruik ontstaan tevens mogelijkheden om ca. 120 parkeerplaatsen te integreren en de woonfunctie in het Huygenskwartier te versterken met nieuwe kleinschalige woonmilieus.

De locatie Herenstraat 42 bestaat uit het monumentale Raadhuis en een kantoorgebouw (servicecentrum). De stedenbouwkundige visie gaat uit van behoud van het Rijksmonument en sloop van het naast- en achtergelegen kantoorgebouw. Het Rijksmonument kan worden verbouwd tot vergadercentrum voor de gemeenteraadsfracties en de griffie. Tussen het Rijksmonument en het pand Herenstraat 36 is er ruimte voor een nieuwe raadzaal inclusief tribune. Het achtergelegen kantoorpand wordt tot aan de Raadhuisstraat gesloopt. Op deze plek komt een nieuwbouwcomplex bestaande uit een verdiepte parkeergarage met op de begane grond een grotere Hoogvliet supermarkt. Op het dak van de supermarkt komt een daktuin met stadswoningen voor jonge gezinnen en appartementen voor starters en alleenstaanden. De nieuwe supermarkt krijgt aan de Herenstraat een toegang via de panden Herenstraat 44-46 (begane grond) waar nu Artibrak is gehuisvest en een tweede toegang aan de Vlietstraat of Raadhuisstraat.

Op de locatie van de huidige Hoogvliet supermarkt blijven de panden Herenstraat 52 en 54 gehandhaafd en de achtergelegen laagbouw wordt tot aan de Raadhuisstraat gesloopt. De begane grond van de panden Herenstraat 52 en 54 wordt verbouwd tot winkel en/of horecaruimte. Achter deze panden komen aan de zijde van de Vlietstraat en de Raadhuisstraat stadswoningen voor jonge gezinnen.

De stedenbouwkundige verkenning is een eerste aanzet tot een integrale invulling van het gebied. De stukken liggen nu voor ter bespreking in de gemeenteraad. Na bespreking met de gemeenteraad worden de plannen nader uitgewerkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant