Een van de gebouwen van Jeugdmanege Hestar (archieffoto).
Een van de gebouwen van Jeugdmanege Hestar (archieffoto).

Asbest bij Hestar levert geen gevaar op

Actueel 116 keer gelezen

Leidschendam - Er zijn geen risico's voor de volksgezondheid door de aanwezigheid van asbest op manege Hestar. Dat concludeert de GGD in het advies op basis van het nadere bodemonderzoek.

Op advies van de GGD overlegt de gemeente op korte termijn met de manege waar de grond voor de zekerheid moet worden vervangen of voorzien van een verharding door klinkers.

In de bodem van manege Hestar aan de Ruysdaellaan in Leidschendam zijn eind augustus sporen van asbest aangetroffen. De meeste plekken bleken afgedekt te zijn door schone grond of tegels. De gemeente heeft uit voorzorg op vrijdag 26 augustus 2016 in overleg met de manege direct de open grond afgedekt naast het tegelpad vanuit de paardenboxen naar de buitenbakken.

Eind september is de grond op het terrein verder onderzocht Open deze link in een nieuw vensterop de aanwezigheid van asbest. Hieruit blijkt dat op verschillende plaatsen in de bodem asbesthoudend materiaal is aangetroffen. Op die plekken ligt vooral dieper dan 20cm in de bodem licht tot hoge gehalten aan asbestvezels. Het asbest in deze diepere lagen geven geen risico's. Het gehalte aan asbest in de bovenste 20 cm is dermate laag dat er geen risico aanwezig is.

De GGD adviseert om alle verhardingen intact te laten en om de bovenste 20cm plaatselijk te vervangen door schone grond. Zo wordt het risico dat er onverhoopt asbestvezels in de lucht komen zo klein mogelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant