Leidschendam-Voorburg kent veel van dergelijke tuintjes/stukjes groen, die eigenlijk van de gemeente zijn (onbekend of dat ook voor afgebeeld tuintje geldt; archieffoto).
Leidschendam-Voorburg kent veel van dergelijke tuintjes/stukjes groen, die eigenlijk van de gemeente zijn (onbekend of dat ook voor afgebeeld tuintje geldt; archieffoto).

Nog geen duidelijkheid over snippergroen

Actueel 247 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het voorstel van de gemeente over het toekomstig gebruik van snippergroen en adoptiegroen gaat terug naar de commissie. Er is nog veel onduidelijkheid over het aanbestedingstraject.

Door Inge Koot

Dit bleek tijdens de raadsvergadering van 11 oktober. Wethouder Frank Rozenberg wil voorkomen dat de politieke fracties tegen zijn voorstel over snippergroen en adoptiegroen zouden stemmen en doet daarom de toezegging het een en ander op papier te zetten. "Het zou een verkeerd signaal zijn naar de inwoners als dit voorstel niet wordt aangenomen. Die krijgen dan de indruk dat ze maar van alles kunnen doen met gemeentegrond," aldus de wethouder.

In de afgelopen jaren zijn steeds meer stukken gemeente grond in handen van particulieren beland. De gemeente heeft dat door de vingers gezien, maar wil nu helderheid verschaffen en mensen in de gelegenheid stellen stukken snippergroen te kopen. Een extern bureau heeft alle stukjes snippergroen in kaart gebracht die, zonder medeweten van de gemeente, in gebruik zijn genomen. De voornaamste redenen om oneigenlijk grondgebruik aan te pakken zijn het voorkomen van verjaring en het creëren van rechtsgelijkheid. Er moet namelijk voorkomen worden dat de ene burger zonder consequenties zomaar gemeentegrond in gebruik kan nemen, terwijl een ander die zich netjes aan de regels houdt dit niet kan. Daarnaast wil het college een wildgroei van carports, schuttingen, tuinhuisjes e.d. op gemeentegrond voorkomen.

In 2014 is een pilot gestart die het mogelijk maakt een stukje gemeentegrond te adopteren zonder dat hiervoor een vergoeding wordt betaald. De onderwerpen 'adoptiegroen' en 'in gebruik genomen snippergroen' hangen sterk met elkaar samen en deze pilot is destijds dan ook deels ingezet om een aantal situaties van oneigenlijk grondgebruik toch op één of andere manier te regelen. Er is echter nog geen evaluatie geweest van het adoptiegroenbeleid en de vraag is nu hoe om te gaan met adoptiegroen in relatie tot het snippergroen.

Inmiddels heeft een extern bureau, in opdracht van de gemeente, bij 855 adressen oneigenlijk gebruik van gemeentegrond geconstateerd. Het college wil nu een pilot starten in de wijk Essesteijn waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van snippergroen. Deze pilot heeft als doel om de theorie te toetsen aan de praktijk. De gemeenteraadsleden hebben echter behoefte aan een toetsingskader op papier. De woorden van de wethouder: 'Als de aankoop van snippergroen niet aan de ruimtelijke aanvaardbaarheid voldoet', zijn niet voldoende om, met name CDA en VVD achter het collegevoorstel te krijgen. Het snippergroen wordt op 1 november opnieuw besproken in de commissie openbaar gebied.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant