De deelnemende gemeenten zijn het oneens met elkaar over de kostenverdeling en tarieven voor inwoners (archieffoto Michel Groen).
De deelnemende gemeenten zijn het oneens met elkaar over de kostenverdeling en tarieven voor inwoners (archieffoto Michel Groen).

Partijen maken zich weer zorgen over Avalex

Actueel 147 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - VVD, CDA en Fractie Hohage stellen de situatie bij afvalbedrijf Avalex in de eerstkomende raadsvergadering aan de orde. Dit naar aanleiding van de tegenvaller van twee miljoen euro die vorige week vrijdag aan het licht kwam.

De VVD heeft al langer zorgen over de financiën van het bedrijf. Raadslid Louise Kortman: "Door de tegenvaller én een andere afvalinzameling nemen de kosten voor inwoners toe terwijl de service drastisch afneemt. Voor de VVD is dit onacceptabel". CDA-raadslid Hans Geurts: "Ik ben geschrokken van de verdeeldheid onder de 6 deelnemende gemeenten over de kostenverdeling en tarieven voor inwoners." Philippine Hohage van Fractie Hohage: "Nu blijkt dat Avalex zijn zaken nog steeds niet op orde heeft, wordt onze gemeente alsnog gevraagd om een extra bijdrage die de inwoner via de afvalstoffenheffing zou moeten betalen."

Het bedrijf Avalex is een samenwerkingsverband tussen meerdere gemeenten in de regio. De gemeente Leidschendam-Voorburg draagt bij aan de kosten en moet dus ook méér bijdragen als die kosten oplopen. Tijdens een bestuursvergadering van gemeentebestuurders kwamen nieuwe tegenvallers van in totaal 2 miljoen euro naar boven. De gemeenten zijn het oneens over hoe dit moet worden betaald. "Duidelijk is wel, dat dit onze inwoners geld gaat kosten", aldus Kortman (VVD)."De VVD vindt daarom dat Avalex niet zou moeten beginnen met de nieuwe manier van afval inzamelen, waarbij de grijze kliko wordt afgeschaft en mensen hun restafval naar containers in de buurt moeten brengen. Kortman: "Dat is nóg meer betalen voor nóg minder service. Bovendien kan de opbrengst van de nieuwe manier van afvalinzameling wel eens flink tegenvallen."

Ook het CDA maakt zich ernstige zorgen. CDA-raadslid Hans Geurts: "Ik ben geschrokken van de verdeeldheid onder de deelnemende gemeenten over de kostenverdeling en tarieven voor inwoners." Alle geplande besluiten over de tarieven en de begroting zijn uitgesteld, inclusief het afsluiten van een nieuwe lening. In plaats daarvan komt er een zogenoemde 'biechtstoelprocedure', waarbij alle wethouders bij de voorzitter hun wensen en grieven aangeven, in een poging de twistpunten op te lossen. Geurts: "Er is veel onvrede en onenigheid onder de gemeenten hoe nu verder. Mijn indruk is dat de directie van Avalex nog niet het begin van een antwoord heeft. Het wordt hoog tijd dat de bestuursstructuur van Avalex wordt onderzocht."

"Het komende jaar wil het college de afvalstoffenheffing verhogen met 2%. Dat is 7 euro per inwoner", zegt Philippine Hohage. "Wij moeten dan voor het werk dat Avalex nu al doet dus meer gaan betalen. Na het eerdere miljoenenverlies is afgesproken dat onze gemeente Avalex eenmalig met een bedrag zou helpen als Avalex intern orde op zaken zou stellen en in de toekomst niet meer zou aankloppen voor extra geld. Nu blijkt dat Avalex zijn zaken nog steeds niet op orde heeft en wordt onze gemeente alsnog gevraagd om een extra bijdrage die de inwoner via de afvalstoffenheffing zou moeten betalen. Dat is tegen de afspraak dat er tot 2020 geen verhoging van de afvalstoffenheffing zou komen."

Geen zorgen bij Avalex
Marijke de Vries van Avalex vindt dat een en ander enorm wordt uitvergroot. "Er is bij ons bedrijf geen zorg over de financiën. We hebben een positief resultaat en zijn zelfs een jaar eerder in de zwarte cijfers gekomen dan verwacht. Er is intussen een gewijzigde begroting 2016 naar de gemeenteraden gestuurd en ten opzichte van de ontwerpbegroting 2016 hebben we 2 miljoen meer kosten dan in eerste instantie geraamd was, omdat er toen nog een aantal belangrijke besluiten niet was genomen. Dus konden we die niet in ontwerpbegroting meenemen. Desondanks hebben we nog steeds een positief resultaat van 43.000 euro en een positief eigen vermogen van 4,2 miljoen."

Eind december weegt het dagelijks bestuur de zienswijzen van de zes gemeenteraden en biedt hun antwoord gezamenlijk met de gewijzigde begroting 2016 ter vaststelling aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant