Afbeelding

Wie is...Wim Dumay?

Actueel 274 keer gelezen

Ik ontmoet molengids Wim Dumay (77) in houtzaagmolen De Salamander. Het is een rustige, bescheiden man, een nuchtere Hollander. Maar wanneer hij wijst op de technische hoogstandjes in de molen, glinsteren zijn ogen.

Door Eelco Brinkman

Eenmaal in de week leidt Wim bezoekers rond in De Salamander. Dat doet hij al vele jaren en hij vindt het nog steeds leuk. Niet iedere rondleiding is hetzelfde. Dat hangt ook van de belangstelling van de bezoekers af. Iedere molengids heeft wel zijn eigen specialiteit. Wim vertelt het liefst hoe de molen precies werkt. Daar heeft hij ook het meeste verstand van.

In 2007 las hij een advertentie: 'De Salamander zoekt een ander.' Tijdens het sollicitatiegesprek werd hem naar zijn mondelinge vaardigheid in vreemde talen gevraagd. Engels en Duits gaan hem redelijk af, maar aan een rondleiding in het Frans waagt hij zich niet. "Het zijn de specifieke technische begrippen die het moeilijk maken", vertelt Wim. Hij legt alles graag zo nauwkeurig mogelijk uit. Daarom vertelt hij zijn verhaal het liefst in het Nederlands. Maar het is wel leuk dat bezoekers overal vandaan komen, zelfs uit China. Een Amerikaan luisterde eens aandachtig naar zijn uitleg over hoe de draaiende beweging van de wieken wordt omgezet in een verticale beweging van de zaagramen. "Maar hoe worden dan de wieken aangedreven?", vroeg hij toen. "Tja", lacht Wim, "een goeie vraag...!"

Wim volgde geen cursus om molengids te worden. "Het is belangrijk dat iedere gids zijn eigen verhaal vertelt. Anders wordt het zo'n standaardpraatje", vindt hij. Maar zijn belangstelling voor molens bestond al voordat hij hiermee begon. Bovendien hebben zijn voorganger Frans Willekens en oud-molenaar Hans Brok enorm veel kennis aan hem overgedragen. Inmiddels bestaat er een heel team van molengidsen. al is er nog steeds behoefte aan nieuwe mensen.

Het leukst vindt Wim het om volwassenen met een technische interesse in de molen rond te leiden. Jongvolwassenen zijn vaak heel nieuwsgierig. Ouderen tonen zich vooral heel betrokken. Zij zijn echt nog met molens opgegroeid. Maar ook het gidsen van kinderen beneden de veertien vindt hij leuk. Met pubers weet hij echter niets te beginnen. "Die vinden hun telefoon veel spannender dan een krukas of vliegwiel."

Een nieuwe ontwikkeling is het educatief programma dat aan basisscholen wordt aangeboden. Wim heeft hier in het eerste seizoen met plezier aan deelgenomen als educatiegids en hij verheugt zich nu alweer op komend seizoen. "Per dag komen er dan zes groepjes langs", glimlacht hij. "Na afloop ben ik wel een beetje schor." Vaak is er echter niet voldoende tijd om alles te laten zien. Wim zegt dan: "Weet je wat, kom zaterdag maar terug met je ouders dan laat ik je de rest ook zien". Zo ontstaat er een wisselwerking tussen de reguliere openingsdagen en het educatieve programma.

Naast de vaste openingsdagen zijn ook lokale en landelijke evenementen voor De Salamander prima gelegenheden om de bekendheid bij het grote publiek te vergroten. Maar Wim vindt het rondleiden van (grote) groepen minder leuk dan individuele bezoekers. "Je bent dan toch meer begeleider dan rondleider", merkt hij op. "Dan sta je bijvoorbeeld bij de trap om te voorkomen dat er te veel mensen de stelling opgaan."

Zelf klimt hij overigens nog behendig de zolder op. Het is hem niet aan te zien dat hij al tegen de tachtig loopt. "Zolang ik het kan, blijf ik het doen", verzekert hij mij. Toch schuilt er, volgens Wim, in de vergrijzing van de medewerkers wel een risico voor de toekomst van de molen. "De jongste molenaar is op dit moment al midden veertig. Verjonging van het team is uiteindelijk wel nodig voor het voortbestaan."

Meer informatie over rondleidingen in de houtzaagmolen De Salamander op http://molendesalamander.nl of via tel. 070 - 320 41 68 (foto: Annette van Erkel).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant