Frederique Bos, beheerder van de Oosterbegraafplaats, met enkele van de tuinfakkels die worden geplaatst op de begraafplaats (foto/tekst: Inge Koot).
Frederique Bos, beheerder van de Oosterbegraafplaats, met enkele van de tuinfakkels die worden geplaatst op de begraafplaats (foto/tekst: Inge Koot).

Eerste Lichtjesavond op Oosterbegraafplaats

Actueel 1.509 keer gelezen

Voorburg - Op de Oosterbegraafplaats aan de Rodelaan in Voorburg vindt op woensdag 14 december van 19.00 tot 21.00 uur een Lichtjesavond plaats. Deze herdenkingsbijeenkomst is voor iedereen die een overledene in een sfeervolle, ingetogen omgeving wil gedenken.

Al lange tijd speelde Frederique Bos, beheerder van de Oosterbegraafplaats, met het idee van een herdenkingsbijeenkomst in de vorm van een lichtjesavond. Samen met haar collega, Marcel van den Kerkhof, heeft zij dit jaar de stap gezet om het daadwerkelijk te organiseren. "Wij merken dat er zeker in december meer behoefte is aan het gedenken van een overledene", vertelt Frederique Bos. "Wij zien dit aan de vele bezoekers aan de begraafplaats en het urnenplein." Vaak worden er herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd tijdens Allerzielen, een katholieke gedenkdag op 2 november. Maar omdat dit aan religie gebonden is heeft Frederique ervoor gekozen de bijeenkomst in december plaats te laten vinden. "Wij doen het op 14 december omdat dit mooi tussen de december festiviteiten invalt en nog ruim voor de kerst is. En het is volle maan", licht zij enthousiast toe."

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst wordt de begraafplaats verlicht met fakkels langs de hoofdpaden, bij het kindergedeelte en bij het urnenplein. "Wij hebben hiervoor 800 tuinfakkels gekocht." Frederique heeft geen idee hoeveel bezoekers er zullen komen. Zij heeft alle nabestaanden die het afgelopen jaar een dierbare hebben begraven of een asbijzetting hebben gedaan uitgenodigd per brief. Maar de bijeenkomst is niet alleen voor degene die het afgelopen jaar een dierbare hebben verloren. Iedereen die graag een geliefde wil gedenken is welkom.

Voor het vullen van de fakkels met olie, het plaatsen langs de paden en het ontsteken krijgt de begraafplaats hulp van scouts van de Voorburgse scoutingvereniging Sint Maarten-Hildegard. Van alle kanten heeft Frederique hulp aangeboden gekregen. Indien gewenst kunnen bezoekers in de koffiekamer een doorzichtige kerstbal verkrijgen waarin een briefje gedaan kan worden met een eigen tekst. Deze kerstballen worden opgehangen in de beukenhaag achter de aula.

Het belooft een feeërieke sfeer te worden op de Oosterbegraafplaats op 14 december. Naast de fakkels langs de paden drijven er ook glazen bollen met solar verlichting in de vijver. En belangstellenden kunnen een grafkaarsje plaatsen bij een graf of urn. Daarnaast zijn er voor de kinderen ballonnen met een ledlampje erin. Diegene die het toch nog te spannend vinden, kunnen een zaklampje halen in de aula.

De sfeer wordt opgeluisterd door een strijkorkest met vier strijkers van het Koninklijk Conservatorium. De bijeenkomst is van 19.00 uur tot 21.00 uur. Belangstellenden kunnen op elk gewenst moment komen. Voor mensen die slecht ter been zijn heeft Frederique twee golfkarretjes geregeld waarmee mensen naar het graf gereden kunnen worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant