Afbeelding

Wie is...Harry Verkuijlen?

Actueel 834 keer gelezen

Leidschendam - De heer H.A. Verkuijlen wordt maandag 16 januari 100 jaar. Hij mag intussen misschien wat minder zien en horen; aan zijn geheugen mankeert niets. De nog altijd zelfstandig wonende 99-jarige vertelt honderduit.

Harry Verkuijlen is geboren en getogen in Den Haag en groeide aan de Vaillantlaan op. Hij trouwde en kreeg twee dochters en een zoon. Zo'n 60 jaar geleden kwam hij met zijn gezin naar de De Ruijterstraat in Leidschendam, waar hij nog altijd zelfstandig woont. "We waren een van de eerste bewoners toen we hier kwamen en er was verder nog bijna niets; zelfs geen stoep. We moesten door het zand naar de voordeur."

Verkuijlen studeerde werktuigbouwkunde aan de HTS en ging als ingenieur aan de slag bij elektronicafabriek Van der Heem (o.a. ERRES – red.) in Den Haag. Bij Van der Heem was hij aanvankelijk arbeidsanalist en organisator van de gereedschapsmakerij die hij vervolgens moest moderniseren. Daarna ging hij (na een aanvullende opleiding) ook nog lesgeven in automatisering. Vervolgens werd hem verzocht een solexfabriek op te zetten in Den Haag, wat leidde tot de Eerste Nederlandse Autorijwielenfabriek (ENAF). "In de vijf jaar dat ik daar werkzaam ben geweest, hebben we maar liefst 80.000 exemplaren geproduceerd." Hierna werd hij persoonlijk assistent van de president-directeur Leo van der Heem. "Van der Heem in Den Haag was toen een groot bedrijf", aldus Verkuijlen. "Er waren op het hoogtepunt wel 3.000 mensen in dienst." Na de overname van (een deel van) het bedrijf door Philips, ging Verkuijlen op 60-jarige leeftijd met vervroegd pensioen. "Ja, ik ben een dure voor de maatschappij", lacht hij.

De heer Verkuijlen is 47 jaar getrouwd geweest, tot zijn echtgenote 22 jaar geleden stierf. Ook heeft hij afscheid moeten nemen van zijn zoon, die maar 57 jaar oud werd. Hij is trots op zijn beide dochters, waarvan de oudste directeur van de bibliotheek in Hardenberg werd en de ander pedagoge in Leiden. Hij heeft verder al 20 jaar een heel goede vriendin, laat hij weten.

Naast zijn werk en na zijn pensionering heeft de eeuweling veel vrijwilligerswerk gedaan. Dat waren met name bestuursfuncties, maar ook was hij 15 jaar vrijwilliger in ziekenhuis Antoniushove. Hij bezorgde maaltijden bij mensen thuis en verdeelde tijdschriften en kranten voor de patiënten over de 8 verdiepingen van het ziekenhuis. Daarnaast was hij actief bij de Nederlandse Hervormde Kerk in Leidschendam, in de Dorpskerk (Peperbus – red.). Zo zat hij 12 jaar in de kerkenraad en maakte – als fervent amateurfotograaf - een tijdlang alle foto's van het dopen in de Dorpskerk.

Als hobby maakte hij verder graag natuurfoto's, portretten en 'familiekiekjes'. "Ik deed toen alles zelf; ontwikkelen, vergroten en afdrukken in mijn donkere kamer. Ook heb ik nog een stuk of 15 diaklankbeelden gemaakt. Alles nog analoog, want met digitaal fotograferen heb ik nooit wat kunnen doen. Een jaar of 10 geleden werden mijn ogen namelijk te slecht en heb ik het fotograferen op moeten geven. Mijn laatste klus was het fotoboek van het afscheid van dominee J. Binnema van de Nederlands Hervormde Kerk in Leidschendam". Tot op hoge leeftijd heeft hij verder veel gezwommen en geskied. "Op mijn 82e ben ik daarmee gestopt. Maar dat jaar was ik nog wel de oudste deelnemer aan de zwemvierdaagse in De Fluit."

Vanuit de kerk werd hem op een gegeven moment verzocht om een sociaal maatschappelijke stichting op te richten. In ongeveer 3 jaar tijd werd toen Horst &Vliet in het leven geroepen, een organisatie voor o.a. thuishulp aan ouderen. Inmiddels is Horst & Vliet opgegaan in Florence. Verder zat hij 24 jaar in het College van Bijstand van de gemeente Leidschendam, die de aanvragen van bijstand beoordeelde.

De 100e verjaardag van Harry Verkuijlen wordt maandag gevierd met een feest voor familie en genodigden in Partyboerderij Hijdra, pal achter de Zeeheldenbuurt in Leidschendam (DJ).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant