Lotte had de Kilimanjaro al langere tijd op haar bucketlist staan en twijfelde geen moment (foto: Naomi Defoer).
Lotte had de Kilimanjaro al langere tijd op haar bucketlist staan en twijfelde geen moment (foto: Naomi Defoer).

Lotte uit Voorburg klaar voor de Kilimanjaro

Actueel 369 keer gelezen

Voorburg - Nog maar een maandje en dan is het zo ver. Dan beklimt Lotte Nijkamp, communicatieadviseur & beginnend stylist, de Kilimanjaro. Dat is de hoogste vrijstaande berg ter wereld (6000 m) op de grens van Tanzania en Kenia.

Door Naomi Defoer

De klim van Lotte en de vierentwintig andere deelnemers neemt in totaal zeven dagen in beslag en begint op 1 februari. "De eerste twee dagen klim je omhoog. De volgende twee dagen stijg je geleidelijk, omdat je boven de 4000 m grens minder zuurstof hebt en daar moet je lichaam aan wennen. De vijfde dag kom je aan bij het laatste kamp om wat te eten en te slapen en dan word je om twaalf uur 's nachts wakker gemaakt. De zesde dag bereik je de top bij zonsopgang en dan ga je terug naar het laatste kamp om wat te slapen en de zevende dag loop je weer naar beneden."

Lotte (34) had de Kilimanjaro al langere tijd op haar bucketlist staan en twijfelde geen enkel moment toen ze hoorde van de Kili Challenge van Warchild. "Ik ga graag op reis naar plekken waar ik nog nooit eerder ben geweest, nieuwe dingen ontdekken." Dit is de derde keer dat War Child de Kili Challenge organiseert. "Je kunt het vergelijken met een sponsorloop. Je moet minimaal 2400 euro binnenhalen als je mee wilt en dat bedrag gaat volledig naar Warchild. Ik betaal zelf mijn reis." Om het geldbedrag op te halen heeft Lotte verschillende dingen gedaan. Zo gaf een oud-deelnemer een (sport)training en vertelde over zijn uitdagingen en inzichten. "Als je 's nachts daar in je tent ligt en het is buiten -5 en je wordt wakker omdat je moet plassen, dan denk je 'ik ga niet'. Vervolgens lig je de hele nacht wakker en heeft je lichaam geen rust. In het dagelijks leven heb je ook dat soort momenten. Als het een terugkerend ding is, doe het gewoon!"

Om zich voor te bereiden op de klim gaat ze een aantal keer per week naar de sportschool. "Ik heb gelijk bij de sportschool aangegeven dat ik de Kilimanjaro ging beklimmen en toen keken zij mij aan alsof ik gestoord was." Samen met een trainer maakte Lotte een sportschema voor lopen en krachttraining. Ze loopt dan op de loopband met 14% helling. "In het begin deed ik dat zonder bepakking, daarna met mijn eigen rugzak en nu met een vest van 20 kilo, zodat je getraind bent op meer en het straks alleen maar mee kan vallen." Daarnaast doet ze ook krachttraining. Maar op de hoogte kan Lotte zich niet echt voorbereiden. "Het spannendste is wat dat met je lichaam doet. Ook als je fit bent kan je last krijgen van hoogteziekte. Dan krijg je hoofdpijn en word je misselijk en lusteloos en dat is erg gevaarlijk."

Hoewel Lotte al ruimschoots boven haar streefbedrag zit, zijn sponsoren altijd nog welkom. Kijk op: www.warchild.nl/kili-challenge voor meer informatie over de challenge, doneer en volg Lotte en de andere deelnemers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant