Bingomaster Alie van den Berg (foto/tekst: DJ).
Bingomaster Alie van den Berg (foto/tekst: DJ).

Alie van den Berg

Actueel 744 keer gelezen

Voorburg - Maandelijks wordt er op de vrijdag een gezellige bingoavond georganiseerd in De Groene Loper in Voorburg. 'Dit alles onder leiding van Alie van den Berg 'meldt de aankondiging in Het Krantje. Maar wie is Alie van den Berg?

Alie van den Berg komt oorspronkelijk uit Friesland. "Uit St. Annaparochie om precies te zijn, vlakbij Leeuwarden", verduidelijkt zij. Zoals zo vaak, was haar man de reden dat zij 48 jaar geleden naar het westen kwam. "Een cultuurshock", vond zij. Die shock is zij inmiddels echter wel te boven. Zij en haar man kregen twee dochters en Alie was jarenlang werkzaam op tankstations. Ze is alweer een tijdje gepensioneerd, al vertelt ze niet hoe oud ze precies is "Zeg maar eind 60."

Op verzoek van de wijkvereniging in de Driesprong aan het Van Faukenbergeplein startte Alie met het organiseren van de bingoavonden. Dat heeft zij daar 4 jaar gedaan en nu doet zij dat ook al weer 2 jaar in De Groene Loper. "We zijn met 24 bezoekers begonnen en nu zitten we eigenlijk altijd vol met tussen de 65 en 100 mensen." De leeftijd van de bezoekers varieert. "We hebben vrouwen van 20 jaar die iedere maand komen, al is het merendeel wel ouder. De oudste is denk ik rond de 90."

De bingo is meer dan alleen maar nummertjes opnoemen. "De mensen maken vooraf en tussendoor gezellig een praatje en ik heb ook altijd wel wat te vertellen; het is een heel sociaal gebeuren", aldus Alie. "Onderhand kent iedereen iedereen en mij. We hebben altijd veel lol en we delen lief en leed. Als een vaste bezoeker jarig is, dan zorg ik voor een cadeautje, maar als iemand is overleden, staan we daar ook even bij stil. Het is eigenlijk één grote familie; echt een warme deken voor mij. Er is verder ook niet zo heel veel te doen. Daarom draaien we in de zomervakantie ook gewoon door. Anders is er – zeker voor oudere mensen - helemaal niets te beleven. " Dat de bingo in De Groene Loper populair is, blijkt ook wel uit het feit dat de bezoekers niet alleen uit Leidschendam-Voorburg komen, maar ook uit Stompwijk en zelfs uit Den Haag, Scheveningen en Kijkduin.

Er gaat wel wat vooraf aan de bingo. Eigenlijk is Alie bijna continu bezig om prijsjes bij elkaar te scharrelen. Het huis staat halfvol met boodschappentasjes en ingepakte prijzen. "Tijdens het boodschappen doen neem ik vaak prijzen mee", vertelt Alie. "Als ik een goedkope aanbieding zie, pak ik bijvoorbeeld drie zakken soep bij elkaar. Dat vinden veel mensen ook een leuke prijs. Of ik krijg vijf spaarvarkens van een bank, plak er een tientje op en pak ik het in. En dan hebben we weer een paar leuke prijsjes voor de bingo." Daarnaast zijn er ook sponsors uit de wijk, waar Joop en Lia Adegeest achteraan zitten. "De ene keer heb ik een bon van Restaurant De Boerderij, de andere keer van een Surinaams restaurant en dan weer iets van de Albert Heijn."

Ook op de dag van de bingo valt er genoeg te doen. Hoewel pas om 20.00 uur 'de balletjes gaan draaien' (tegenwoordig is er een elektronisch bingo-apparaat – red.), zijn Alie en haar man er al om half vijf. "Dan gaan we eerst alle stoelen en tafels klaarzetten", vertelt Alie. "Daarna gaan we alle prijzen mooi uitstallen, want tegen half 7 staan de eersten al voor de deur te wachten totdat ze er om 7 uur in mogen. Er worden tien ronden, inclusief een superronde, gespeeld en ook is er een loterij."

Alie kletst alles aan elkaar en maakt af en toe eens een lolletje. Haar man, dochter en kleindochter helpen met de kaartverkoop. Rond kwart voor 11 in de avond is het afgelopen en is de zaal doorgaans binnen no time leeg. "Dan gaan we opruimen, drinken we nog wat, maken een praatje en dan zijn we tegen twaalven weer thuis." Alie vindt het fantastisch en als het aan haar ligt gaat ze nog tot in lengte van jaren door. "Zolang het goed draait, stop ik er niet mee."

Vrijdag 24 februari is het weer zover. "Tien rondjes bingo voor vijf euro en ook nog een leuke loterij", maakt Alie even reclame. "Kom je ook met je vriendin, dan zijn jullie mijn gast", nodigt Alie ons hartelijk uit (DJ).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant