Afbeelding

Organiseer iets leuks voor je wijk

Actueel 507 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Wil je iets leuks organiseren voor je wijk of buurt en heb je behoefte aan wat financiële ondersteuning? Klop dan aan bij de werkgroep Vlietwensen. De werkgroep is in juni vorig jaar opgericht en heeft inmiddels al meerdere leuke projecten ondersteund. Vanuit de gemeente ontvangt Vlietwensen een bedrag van 90.000 euro per jaar dat zij in mogen zetten voor projecten die bijdragen aan de sociale cohesie binnen een wijk.

Vlietwensen is opgericht vanuit de gedachte dat juist de inwoners veel beter weten wat goed is voor hun wijk. Voor de zomer kregen inwoners uit de gemeente de gelegenheid te solliciteren naar een functie binnen de projectgroep. Nancy Verkooijen en Jochem Streefkerk hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en zijn door de gemeenteraad geselecteerd voor de werkgroep. Jochem woont nog niet zo heel lang in Leidschendam-Voorburg en vond dit een mooie kans om gemeente te leren kennen. "Dat projecten door bewoners worden beoordeeld, is een goede poging om de menselijke maat centraal te stellen. Aan ons de mooie taak om bewoners te enthousiasmeren én initiatieven op hun maatschappelijke waarde te schatten", zegt Jochem. Nancy heeft vanuit haar werk te maken met de veranderende rol van de samenleving en overheid en is betrokken bij sociaal maatschappelijke projecten. Haar expertise kan zij goed gebruiken bij het beoordelen van aanvragen. "Mijn uitdaging is mensen te stimuleren mee te doen. Kom met leuke initiatieven dat maakt het leven en de sociale cohesie binnen een wijk zoveel mooier," is de oproep die Nancy doet aan inwoners van Leidschendam-Voorburg.

Een belangrijke taak van de werkgroep Vlietwensen is het ondersteunen van bewoners om van hun ideeën ook daadwerkelijk plannen en dus aanvragen voor het budget te maken. Om in aanmerking te komen voor een budget moet het idee aan verschillende criteria voldoen. Zo moet de aanvraag bijdrage aan de sociale cohesie binnen een wijk. Het initiatief moet bestemd zijn voor de inwoners van Leidschendam-Voorburg en bijdragen aan de samenleving en/of leefbaarheid en veiligheid van straten, wijken en buurten. "Wij maken altijd een afweging of het gevraagde bedrag in verhouding staat tot het aantal bewoners dat met het initiatief gediend is of het aantal inwoners dat deelneemt aan het initiatief", vertelt Jochem.

Er zijn inmiddels al meerdere aanvragen gehonoreerd met een budget. Zo zijn er minigoals geplaatst op een sportveldje in de wijk 't Hert en is er een bijdrage geleverd aan de moestuin op het groen-blauwe schoolplein van de Parachute. Ook is er een minibieb gekomen op 't Hert. Om de twee weken komt de werkgroep bij elkaar en worden aanvragen besproken.

Heeft u een leuk idee voor uw wijk, kijk voor een aanvraagformulier dan op www.vlietwensen.nl (tekst: Inge Koot).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant