Klaske Montizaan (foto/tekst: DJ).
Klaske Montizaan (foto/tekst: DJ).

Wie is...Klaske Montizaan?

Actueel 723 keer gelezen

Leidschendam - Klaske Montizaan is coördinator van het tuinteam van Stadstuin Rusthout aan de Noordsingel in Leidschendam. "Deze stille kracht heeft een belangrijke rol gespeeld in de aanleg van de tuin en de bouw van de kas", zo valt te lezen in de mail waarin Klaske werd aangemeld voor deze rubriek.

Klaske woont met haar partner in Voorburg en heeft twee zonen van 21 en 23 jaar oud. Zij kwam vanuit Epe voor werk naar Den Haag en later Voorburg. "Ik heb zo'n 16 jaar voor de overheid gewerkt; op de ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken en Binnenlandse zaken", aldus Klaske. "Op een gegeven moment heb ik – op zoek naar de zin van het leven - een soort van carrièreswitch gemaakt en ben ik me gaan verdiepen in een gezonde levensstijl en natuurvoeding. Ik ben natuurvoedingskundige geworden en heb mijn eigen praktijk Hart voor Voeding. Dat houdt in dat ik persoonlijk advies geef over gezonde voeding en ook workshops en lezingen geef. Dat heeft een tijdje op een laag pitje gestaan, maar dat probeer ik nu weer een beetje op te pikken."

Een echte 'natuurfreak' is Klaske eigenlijk niet. "Ik ben dol op wandelen en heb een hobbymoestuin thuis, maar heb bijvoorbeeld niet echt boomkennis. Ik weet vooral veel van eetbaar groen." Klaskes aandacht werd getrokken door een bericht in Het Krantje over de biologische tuin van Stadstuin Rusthout en naar aanleiding daarvan werd zij vrijwilliger in de Stadstuin. Biologisch tuinieren wil zeggen dat groente en fruit wordt geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met zorg en respect voor de natuur. Klaske heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de moestuin en de mini-moestuinen. "Ik heb geholpen met zaaien en onkruid wieden, maar we hebben het uiteindelijk met een hele club vrijwilligers gedaan", laat Klaske weten. "Daarbij is onze vaste tuinman Robbert Kooger bij uitstek degene die zorgt voor de uitvoering. Ik coördineer de werkzaamheden van het tuinteam vooral. Dat betekent dat ik zorg dat iedereen zijn werk kan doen en dat de benodigde materialen aanwezig zijn."

Klaske werd coördinator van het tuinteam, een groep van zo'n 10 personen, toen de vorige ermee ophield. Bijna dagelijks wordt er door de vrijwilligers in de tuin gewerkt. Er wordt niet alleen in de volle grond zelf geteeld, maar ook staan er in de Stadstuin bakken van een vierkante meter, waar kinderen en volwassenen zelf wat in kunnen kweken.

"Ik begeleid bijvoorbeeld een klas van de Maria Bernadetteschool, die hier mini-moestuintjes hebben. Daarbij proberen wij zo ecologisch mogelijk te werken met zo weinig mogelijk zaken van buitenaf. Het moet een soort kringloop worden. We gebruiken bijvoorbeeld de mest van de geiten en kippen voor bemesting van de tuin en een deel van de groente wordt weer gebuikt als dierenvoer. Verder maken we zelf compost voor gebruik in onze tuin. We proberen zelfvoorzienend te zijn."
Klaske is tevens natuurvoedingskok en verzorgt regelmatig hapjes en/of een maaltijd voor de vrijwilligers. Van grond tot mond, zou je kunnen zeggen. "Met de kinderen maken we af en toe wat lekkers van de groente en fruit uit eigen tuin. Op die manier leg je de link tussen de tuin en de keuken."

Onder leiding van Klaske wordt weleens een maaltijd voor de vrijwilligers bereid. "Zo zouden we een keer boerenkool gaan eten, maar die was opgegeten door de houtduiven", lacht Klaske. "Toen hebben we maar palmkool – ook wel zwarte kool, of Cavola Nero - gegeten en het was hartstikke lekker." Andere gerechten die zij graag voorschotelt zijn bijvoorbeeld snijbietomelet, brandnetelsoep, chips van groente en brandnetelomelet. Klaske is dan ook vast van plan om kookworkshops te gaan geven als de Stadstuin na de geplande verbouwing straks de beschikking krijgt over een keuken.

Naast Klaske runt een groep van zo'n 40 personen de Stadstuin en dankzij hen en een aantal sponsoren gaat het goed met Rusthout. "Maar we kunnen natuurlijk altijd nog nieuwe vrijwilligers gebruiken", sluit de Voorburgse af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant