Gerda Langenberg achter de bar in Theater Ludens (tekst/foto: DJ).
Gerda Langenberg achter de bar in Theater Ludens (tekst/foto: DJ).
WIE IS

Wie is...Gerda Langenberg?

Actueel 692 keer gelezen

Voorburg - Gerda Langenberg werd voor deze rubriek opgegeven door Ab Smit van Theater Ludens. "Gerda is één van onze vrijwilligers. Zij staat achter de bar als er een voorstelling is en ook bij onze lunchconcerten", meldt hij. "Ze is een voorbeeld van hoe Theater Ludens gastvrij en open wil zijn, zowel naar bezoekers als artiesten."

Gerda (49) kwam een jaar of vier geleden in Voorburg bij haar vriend wonen, op een steenworp afstand van Theater Ludens. "In die tijd kwam ik ook zonder werk te zitten", vertelt zij. "Ik was net in een nieuwe omgeving terecht gekomen en wilde graag mensen ontmoeten." Eerst was zij nog een tijdje vrijwilliger bij de high tea van WOeJ in De Groene Loper en via de vrijwilligersvacaturebank (www.vrijwilligerspunt.nl) kwam zij bij Theater Ludens terecht. Daar staat zij nu een paar keer per maand achter de bar, naast een parttime baan als administratief medewerkster bij een psychologisch adviesbureau en haar eigen cateringbedrijfje.

Het team vrijwilligers van Ludens bestaat uit zo'n 60 personen. "Dat varieert van technici, tot barpersoneel, zaalwachten, kassamedewerkers, mensen die de berichten verzorgen voor de kranten en facebook, enz.", aldus Gerda.

Met meer dan 140 theatervoorstellingen per jaar probeert het theater een divers aanbod voor te schotelen: cabaret, toneel, klassieke lunchconcerten, films, muziektheater, jeugdvoorstellingen en popconcerten. "Er is voor elke doelgroep wel iets", laat Gerda weten. "Pasgeleden was er zelfs een interactieve babyvoorstelling met twee fluitistes en moeders met hun baby op het podium. Zeker nu Ludens de culturele hotspot van Leidschendam-Voorburg is geworden, is het best druk. Niet alleen met voorstellingen, maar ook het taalcafé voor anderstalige statushouder, de eindmusical van een aantal basisscholen en tegenwoordig best vaak lezingen van schrijvers, in samenwerking met de bibliotheek. Onlangs was er een avond over de verkiezingen. En helemaal een topper was pas de vertoning van de film 'Elle' van Paul Verhoeven. Zo druk is het nog nooit geweest bij een film. De zaal zat bomvol met wel 150 mensen."

Zelf mag Gerda als vrijwilliger voor een gereduceerd tarief naar voorstellingen, maar zij gaat niet zo heel vaak. "Alleen als de Règâhs komen, moet ik erbij zijn. Verder kan ik het allemaal best volgen via de televisie die wij hier in de foyer hebben staan, en indien het heel rustig is, nemen we ook weleens plaats in de zaal."

Gerda schenkt koffie, thee en frisdrank en tapt een biertje. Een café is het echter zeker niet. "Het is voornamelijk druk in de foyer voor de voorstellingen en in de pauze", laat Gerda weten. "Erna gaan de meeste mensen al weer snel weg. Wel jammer dat zij niet wat langer blijven om na te praten en iets drinken. Dat zou ik wel leuk vinden."
Het vrijwilligerswerk bij het theater bevalt Gerda hartstikke goed. "Het zijn allemaal gezellig mensen en ik heb intussen een hele kennissenkring opgebouwd. Ik beleef er veel plezier aan. Verder zijn de bezoekers altijd gezellig en vrolijk want ze gaan een avondje uit. De sfeer is heel goed."

Gerda heeft ook nog haar eigen cateringbedrijfje, dat maaltijden, hapjes en snacks verzorgt bij particulieren en bedrijven. Bij de lunchconcerten is zij dus de aangewezen persoon om de broodjes te smeren. Als vrijwilliger wel te verstaan. "Dat is hartstikke leuk. Tegenwoordig komt er ook altijd een groep van zo'n 20 ouderen van Florence De Mantel. Die maken er echt een heerlijk dagje uit van."

Soms mag zij met haar bedrijfje ook de catering verzorgen op feestjes en partijen die bij Ludens worden gevierd. "Daarvoor ben ik hier geen vrijwilliger geworden, maar het is wel een leuke bijkomstigheid. En als eenmansbedrijfje kan ik heel flexibel zijn en een scherpe prijs maken. Zeker als het voor het theater is, of voor een welzijnsorganisatie, doe ik altijd wel iets extra's. Zie het maar een beetje als mijn bijdrage aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant