Gregor Rensen en Josephine Kortman onthullen de portretbuste van Titus Brandsma (foto: Charles Groeneveld).
Gregor Rensen en Josephine Kortman onthullen de portretbuste van Titus Brandsma (foto: Charles Groeneveld).

Gregor Rensen opent tentoonstelling beelden

Actueel 248 keer gelezen

Voorburg - Op zaterdag 11 maart werd onder grote publieke belangstelling In Museum Swaensteyn de tentoonstelling Beeltenissen Bevroren in Brons geopend.

Gregor Rensen, voormalig wethouder van Leidschendam-Voorburg en thans burgemeester van Brielle, verrichte de opening. Een van de topstukken op de tentoonstelling is een buste van Titus Brandsma, afkomstig uit het Bedevaartsoord Heilige Martelaren van Gorcum te Brielle.

Kunstenares Josephine Kortman kreeg in 1992 opdracht van het bisdom Rotterdam om voor de kerk te Brielle een portretbuste van Titus Brandsma te maken. Brandsma, een vooraanstaande karmeliet, is in de oorlog in het concentratiekamp Dachau gestorven. Begin januari 1942 werd hij gearresteerd nadat hij zich verzette tegen het plaatsen van NSB-advertenties in Rooms-Katholieke dagbladen. De opdracht voor de buste in Brielle bleef niet zonder gevolgen, meerdere katholieke kerken bestelde een tweede versie. De bekendste daarvan is de Kerk der Friezen in Rome.

Brielle
Gregor Rensen ging in zijn openingsspeech in op het werk van Brandsma, de plek die hij heeft in de martelarenkerk in Brielle en op de band die Josephine Kortman heeft met de priester. De tentoonstelling duurt nog tot en met 15 april.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant