Wie het afgelopen weken naar de molen heeft gekeken, moet het zijn opgevallen dat 2 wieken er wel erg kaal uitzien (foto: pr Salamander).
Wie het afgelopen weken naar de molen heeft gekeken, moet het zijn opgevallen dat 2 wieken er wel erg kaal uitzien (foto: pr Salamander).

Groot onderhoud aan molen De Salamander

Actueel 444 keer gelezen

Leidschendam - Molenmaker Verbij uit Hoogmade verricht bij Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam de komende 2 maanden diverse onderhoudswerkzaamheden.

Meest in het oog springend is het herstel van de fokwieken en het aanbrengen van een vangkoker. Wie het afgelopen weken naar de molen heeft gekeken, moet het zijn opgevallen dat 2 wieken er wel erg kaal uitzien. Het latwerk is nog compleet, maar de groene planken aan de andere kant ontbreken. Deze zogenaamde fokken of fokwieken zijn vanwege slijtage verwijderd door de molenmaker en worden nu volledig hersteld. Dankzij deze fokwieken wordt de wind efficiënter gebruikt en is er een grotere trekkracht. Dat is vooral belangrijk bij weinig wind.

In de molen wordt ook een vangkoker aangebracht. Om de wieken te laten draaien of stil te zetten moet de molenaar nu naar de stelling, waar hij de vang (de rem) met het vangtouw kan bedienen. Door nu een vangkoker aan te brengen kan de molenaar vanaf de zaagvloer de molen met touwen bedienen. Het voordeel van een vangkoker is duidelijk; bovendien ontstaat er een veiliger werksituatie voor de molenaars. Daardoor zal het regelmatig voorkomen dat de molen enige tijd stil staat: de wieken draaien niet. Bezoek aan de molen is echter altijd mogelijk: iedere woensdag- en zaterdagmiddag zijn bezoekers welkom. En regelmatig zal er ook gezaagd kunnen worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant