Tijdens de workshop 'Schets je tuin' leerden de aanwezigen een aantrekkelijke tuintekening te maken die gebruikt kan worden voor het aanleggen van een sfeervolle eetbare siertuin met vaste planten (foto: Inge Koot).
Tijdens de workshop 'Schets je tuin' leerden de aanwezigen een aantrekkelijke tuintekening te maken die gebruikt kan worden voor het aanleggen van een sfeervolle eetbare siertuin met vaste planten (foto: Inge Koot).
DE GROENE STAD

Tegel eruit, plant erin

Actueel 466 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente Leidschendam-Voorburg is onlangs aangehaakt bij de landelijke Operatie Steenbreek. Dit is een initiatief dat burgers aanspoort hun tuin te vergroenen in plaats van te bestraten. Verstening vermindert namelijk biodiversiteit en werkt wateroverlast in de hand. Dit wil de gemeente onder andere realiseren door tegeltuintjes te stimuleren en workshops te organiseren. Op donderdag 16 maart ging het tuinseizoen van start bij wijkvereniging de Blauwe Tram in Leidschendam. Diverse experts vertelden over groene en duurzame tuinen.

Door Inge Koot

Hoosbuien, overstromingen en klimaatstijgingen. Het klimaat verandert. Verstening heeft niet alleen gevolgen voor de biodiversiteit en wateroverlast, ook leidt het, door overbelasting van het riool, tot waterverontreiniging vanwege frequentere overstorten. Steeds meer mensen realiseren zich dat ze ook zelf iets moeten en kunnen doen om dit soort problemen te voorkomen. Dat bleek ook wel uit het aantal bezoekers in wijkcentrum de Blauwe Tram op 16 maart.

Schets je tuin
Met de lezingen en workshops van 16 maart vroeg de gemeente aandacht voor de nadelen van een betegelde tuin. De workshop 'Schets je tuin', die 's middags en 's avonds plaatsvond was beide keren volgeboekt. "Omdat er zelfs nog mensen op de wachtlijst staan gaan wij deze workshop op 12 april nog een keer organiseren", vertelt Gemma Verijdt van de gemeente. De aanwezigen kwamen met het doel een aantrekkelijke tuintekening te maken die gebruikt kan worden voor het aanleggen van een sfeervolle eetbare siertuin met vaste planten. Madelon Oostwoud verzorgde de workshop op een enthousiaste en inspirerende wijze. Zij benadrukte het belang van een groene tuin voor onze gezondheid en de natuur. Het doel is natuurlijk zoveel mogelijk tegels in de tuin te vervangen door groen.

Kleine eetbare tuin
Ook mensen zonder groene vingers kregen genoeg handvaten aangereikt voor het maken van een ontwerp. "Een slim ontworpen groene tuin hoeft niet veel onderhoud te vragen", vindt Madelon Oostwoud, auteur van het boek 'Een kleine eetbare tuin met vaste planten'. Voor velen is het een eyeopener dat juist eetbare planten heel goed gedijen in een schaduwrijke tuin. Door het wit verven van muren en schuttingen kun je meer licht in de tuin creëren. En veel eetbare planten hebben geen grondvoorkeur. Ook de tip van eierschillen door de compost die zorgt voor kalk in de grond, werd dankbaar in ontvangst genomen. "Dat maakt tuinieren met eetbare planten zo leuk en makkelijk." Daarnaast adviseert Madelon de grondsoort van de tuin niet aan te passen aan de tuin maar juist de tuin aan te passen aan de grondsoort. Aan de deelnemers is gevraagd de aanpassingen te delen via de #lvgroenstestad.

Groene daken
's Avonds was er nog een presentatie over groene daken door GroeneDakenLeidschendam-Voorburg. Er werd een toelichting gegeven op de subsidieregeling van de gemeente voor groene daken. De subsidie bedraagt 25% van de kosten voor inwoners, bedrijven en instellingen. Ook was er een kleine informatiemarkt opgesteld. De aanwezige organisatie Groei en Bloei ondersteunt de actie 'Tegel eruit, plant erin' en biedt het gehele jaar door activiteiten om kennis te maken met de boeiende wereld van de (tuin)plant.

Gemma Verijdt en Simone van Damme van Ruimtelijke Ontwikkeling beantwoordden namens de gemeente vragen van aanwezigen en konden vertellen welke activiteiten de gemeente het komend jaar gaat ondernemen vanuit Operatie Steenbreek en andere activiteiten in de aanloop naar de verkiezingen als Groenste Stad van Nederland. Een van de activiteiten is de vergroening van Park 't Loo waarmee de gemeente in december vorig jaar gestart is. Hier is een groot tegelplateau verwijderd. Er is een gazon ingezaaid waardoor het park groter lijkt en de platanen een betere groeiomgeving krijgen. Dit jaar wordt de rest van het park opgeknapt vanuit het Water- en Rioleringsplan en Groenstructuurplan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant