Het plan van Vincent van den Bergen, Kirstine de Vlaming en Jan van Vliet voor Schakenbosch is gebaseerd op de kernwaarden van waardevol oud worden (foto: Inge Koot).
Het plan van Vincent van den Bergen, Kirstine de Vlaming en Jan van Vliet voor Schakenbosch is gebaseerd op de kernwaarden van waardevol oud worden (foto: Inge Koot).

Omwonenden lanceren plan voor Schakenbosch

Actueel 2.115 keer gelezen

Leidschendam - Al jaren ligt park Schakenbosch in Leidschendam er verlaten bij na verplaatsing van de GGZ. Buurtbewoners en bewoners van zorginstelling Prinsenhof en GGZ Rivierduinen gebruiken het terrein als park voor recreatie. Het tijdelijke asielzoekerscentrum is niet doorgegaan en er wordt al geruime tijd nagedacht over woningbouw. Drie omwonenden, Kirstine de Vlaming, Jan van Vliet en Vincent van den Bergen, willen hun idee voor deze locatie graag delen met andere omwonenden en de gemeente.

Door Inge Koot

"Dit is een prachtige plek om woningen voor 60+-ers te realiseren, die nog volop in het leven staan", is het voorstel van huisarts Kirstine. Zij heeft haar idee samen met Jan en Vincent uitgewerkt en in november vorig jaar tijdens een inloopavond ingebracht. De gemeente onderzoekt samen met de ontwikkelaar van dit terrein, Schakenbosch BV, de haalbaarheid van woningbouw. Kirstine weet dat het ruimtelijk kader binnenkort behandeld wordt in de gemeenteraad. Daarom vindt zij dit een mooi moment om aandacht te vragen voor haar initiatief.

Het plan van de drie omwonenden voor Schakenbosch is gebaseerd op de kernwaarden van waardevol oud worden. Ouderen moeten en willen graag zolang mogelijk thuis blijven wonen. Daarom zouden deze ouderen, op het moment dat zij nog volop in het leven staan, een plekje moeten kunnen vinden waar zij fijn kunnen wonen in een toekomstbestendige woning. "Om te anticiperen op de kwetsbare fase, kan men al vroeg kiezen voor een woning met aanpassingen om definitief te kunnen blijven wonen in de vertrouwde thuisomgeving. Door op tijd in zo'n aantrekkelijke nieuwe buurt te gaan wonen, leert men de buren kennen. Samen ouder worden biedt de mogelijkheid elkaar te helpen, actief en nuttig te blijven en somberheid en vereenzaming te voorkomen", zegt Kirstine. "Op het terrein zou bijvoorbeeld ook gedacht moeten worden aan plaats voor gezondheidsondersteunende zorg zoals huisarts, fysiotherapie, bewegingstherapie, facultatief in te kopen thuiszorg, waardoor hulp dichtbij geleverd kan worden. Recreatie is ook onderdeel van gezondheid. Op Schakenbosch is ruimte voor beweging en een gezamenlijke tuin waar mensen met groene vingers samen kunnen optrekken. Deze faciliteiten zijn dan niet alleen voor de nieuwe bewoners van Schakenbosch, maar ook voor mensen uit de omgeving. Graag zien we ook mogelijkheden voor interactie tussen ouderen, jeugd en dieren, wat we in het plan verder hebben uitgewerkt."

Naast de koopappartementen voor ouderen moet er volgens Kirstine bij de inrichting rekening gehouden worden met bestaande natuur en cultuurhistorie. Er zijn prachtige velden, vijvers en bomen; vogels en dieren leven er volop. Op het terrein staan nog enkele karakteristieke gebouwen zoals het kerkgebouw en het centraal gelegen hoofdgebouw. "Het kerkgebouw inclusief Veurhuis en zalencentrum zou goed dienst kunnen doen als klein cultureel centrum, dat gebruikt kan worden als stadsgehoorzaal voor concerten, waar men elkaar kan ontmoeten, waar plek is voor cursussen en activiteiten, een voorlichtingsruimte over onze groene gemeente, uitleg over de historie van Schakenbosch enz.", vertelt Jan van Vliet. "Functies waarbij je juist ouderen als vrijwilligers kunt betrekken."

Vincent verwacht dat in het ruimtelijk kader op hoofdlijnen komt te staan dat het park openbaar toegankelijk blijft, hoeveel en waar er gebouwd mag worden, hoe de toegangswegen geregeld worden en dat het parkachtig karakter behouden moet blijven. Het planvoorstel voor de woningbouw moet in lijn zijn met het ruimtelijk kader. Kirstine, Vincent en Jan hopen dat hun plan, gericht op leeftijdsbestendig wonen, door de inwoners zal worden omarmd.

Kirstine ziet graag dat het bijzondere en open karakter van het gebied behouden blijft en dat de projectontwikkelaar gaat kijken hoe karakteristieke bestaande gebouwen hierin een nieuwe passende functie kunnen krijgen. Als het ware een doorstart van de kwaliteiten van dit gebied. Het plan van Kirstine geeft daar richting aan. Daarom hoopt zij op steun van het college en de raad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant