Jos Siebers achter het orgel (foto: pr).
Jos Siebers achter het orgel (foto: pr).
WIE IS..

Wie is Jos Siebers?

Actueel 1.782 keer gelezen

Voorburg - Jos Siebers (76) is dit jaar maar liefst 60 jaar organist/dirigent van het (inmiddels) Parochiekoor Sint Maarten. Dit wordt gevierd op zondag 7 mei met een eucharistieviering en een jubileumconcert.

Door Dick Janssen

Siebers werd geboren in het Laakkwartier in Den Haag en verhuisde na de oorlog naar de Spoorwijk in diezelfde gemeente. Daar ging hij bij het jongenskoor van de naburige kerk. "En daar is de ellende begonnen", vertelt de dirigent. "Daar ging ik altijd al naast de organist zitten en mocht op een gegeven moment de registers opentrekken."

Vanaf zijn 10e kreeg Jos piano- en orgelles ("ik heb ook nog een jaar banjo geprobeerd maar dat ging hem niet worden") en dankzij begeleiding en les van de organist van de kerk Huub Buurman maakte hij zich het orgelspel vrij snel meester. Als 10-jarige zat hij al achter het kerkorgel en op 13-jarige leeftijd viel hij in als organist van de St. Bonifatiuskerk in Rijswijk.

Toen Pastoor Dijsselbloem van de Goede Herderkerk in Voorburg een tijdelijke organist zocht, kwam hij daar terecht in 1957. Na drie jaar hield de dirigent van het koor (H Pius X) er mee op en werd Siebers organist/dirigent. Op het moment dat hij leerkracht werd op de naburige basisschool Titus Brandsma (later De Dijsselbloem) is hij ruim 50 jaar geleden in Voorburg komen wonen. Exact 40 jaar en 1 dag was hij onderwijzer. "Waarvan 35 jaar van de zesde klas – nu groep 8 – dus ik heb heel wat schoolkampen en musicals meegemaakt", lacht hij.

Door de fusie van de Goede Herderkerk, de OLV Tenhemelopnemingkerk en de St. Martinuskerk, werden ook de koren van die kerken samengevoegd tot het parochiekoor St. Maarten. Dat ging verrassend goed en resulteerde op het hoogtepunt in een koor van wel zo'n 91 mensen. Op dit moment heeft het koor nog 66 leden in de leeftijd van tussen de 30 en 90 jaar.

Muziek is echt de passie van Jos Siebers. Naast toetsen (piano, orgel, keyboard en accordeon), bespeelt hij ook de contrabas en alle soorten fluiten. Hij heeft zelfs 30 jaar een eigen muziekschool gehad en gaf lange tijd blokfluitles op school. Verder is hij tevens ongeveer 29 jaar dirigent van het koortje in De Mantel en hij is pianist/begeleider van het dameskoor De Vrolijke Noot. "Verder ben ik door de jaren heen overal en nergens ingehuurd in vele kerken en bij concerten." Nog altijd doet hij jaarlijks, nog naast vele huwelijksvieringen en uitvaarten, 52 uitvoeringen en 40 repetities met zijn koor en ook nog eens 6 optredens met De Vrolijke Noot. "Het is een uit de hand gelopen hobby waar ik maar geen genoeg van kan krijgen", laat Siebers weten. "En dat ik het al zolang bij hetzelfde koor uithoud noemen sommige mensen het toppunt van luiheid, maar ik hoef niet zo nodig telkens wat anders."

Voor zijn verdiensten voor het koor en de kerk ontving Siebers diverse onderscheidingen, waaronder in 1988 de pauselijke Pro Ecclesia et Pontifice, de zilveren en gouden medaille en het Gouden Kruis van de Nederlandse St. Gregoriusvereniging (NSGV) en hij werd in 1997 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Zondag 7 mei is er in de Martinuskerk aan het Oosteinde in Voorburg om 09.30 uur een eucharistieviering waarin het Parochiekoor Sint Maarten – uitgebreid met 10 bevriende oud-leden en met medewerking van de sopraansoliste Marijke Groenendaal en de fluitiste Lisette Offers – o.a. de Messe l'Homme Désarmé van Jan Mul zingt. 's Middags is er in de kerk van 14.00 tot ca. 15.30 uur een groot jubileumconcert waaraan, naast het Parochiekoor Sint Maarten, ook de sopranen Demelza van der Lans en Marijke Groenendaal meewerken, alsmede het dameskoor De Vrolijke Noot o.l.v. Demelza van der Lans. "En de finale is spectaculair als het parochiekoor en De Vrolijke Noot gezamenlijk 'You raise me up' ten gehore brengen", belooft Siebers tot besluit.

Toegangskaarten zijn voor €1 verkrijgbaar bij de kerk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant