Van Eekelen:
Van Eekelen: "Uiteraard willen we de onderste steen boven" (archieffoto).

Spoeddebat na te vroege publicatie niet genomen raadsbesluit

Actueel 1.107 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Namens de hele aanwezige oppositie heeft VVD-fractievoorzitter Astrid van Eekelen een spoeddebat aangevraagd in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg. Een deel van de coalitiepartijen sloot zich daarbij aan. Aanleiding was het feit dat een 'geheim' raadsbesluit waarover de gemeenteraad vergaderde, vóór de vergadering al aan de Staatscourant en aan Het Krantje was gecommuniceerd.

Dit kwam aan het licht toen de raad kritiek uitte op het voorgenomen besluit."Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt", aldus Van Eekelen. "We hadden al kritiek op het voorgenomen besluit, en nu blijkt dat het al lang en breed naar buiten was gebracht als officiële bekendmaking. Het staat zwart op wit in Het Krantje". 

De bizarre ontknoping volgde na een verhit debat achter gesloten deuren over een geheim voorstel dat wethouder Rozenberg vlak voor de raadsvergadering aan de raad had gezonden. Het 'voorbereidingsbesluit' was om een mogelijke komst van een supermarkt in het voormalige pand van The Village aan de Herenstraat te verbieden. Aanvankelijk was de 'ruimtelijke kwaliteit' daarvoor de reden. Later werd de link duidelijk met de plannen voor een 'gebouwenschuif' van gemeentepanden, waaronder een nieuw pand voor een bestaande supermarkt aan de Herenstraat.

De raad had veel kritiek op het plan dat in beslotenheid werd voorgelegd. Het sluit concurrentie uit. Bovendien kan een supermarkt op die plek de veel mensen naar Voorburg halen die straks gaan wonen in het voormalige KPN-gebouw even verderop. Zeker een 'groene' supermarkt kan een aanwinst zijn voor het gebied. De verbijstering was groot, toen wethouder Rozenberg daarna meldde dat hij het voorstel introk, maar dat er daarvoor ook rectificaties nodig zijn. Dat bleek te maken te hebben met het feit dat de officiële bekendmaking al de deur uit was en ook niet meer kon worden tegengehouden. 

Iedereen kan nu in Het Krantje lezen dat 'de gemeenteraad in zijn vergadering van 11 april heeft besloten' tot het bewuste besluit, terwijl dat helemaal niet is genomen. "Dit is een aperte schending van de rechtsorde", zegt Van Eekelen. "Waar zitten we dan als gemeenteraad voor bijeen? Eerst een geheime vergadering die van mij helemaal niet geheim hoefde te zijn, dan een voorstel waar we veel kritiek op hadden, en dan blijkt het ook al naar nota bene de Staatscourant te zijn gezonden. Dit sloeg bij mij in als een bom"

De VVD heeft samen met andere partijen een spoeddebat aangevraagd. Daarvóór moet het college een feitenrelaas inleveren. Van Eekelen: "Uiteraard willen we de onderste steen boven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant