Herdenking bij het bewuste monument (r.), nog met burgemeester Van der Sluijs (archieffoto Inge Koot).
Herdenking bij het bewuste monument (r.), nog met burgemeester Van der Sluijs (archieffoto Inge Koot).

Namen SS'ers verwijderd van oorlogsmonument

Actueel 625 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente gaat het 'Monument voor Vrede en Vrijheid' in het Sytwende Park in Leidschendam verbeteren. Er staan vier namen ten onrechte op tussen de meer dan 400 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze worden nog voor de herdenking op 4 mei verwijderd.

De aanleiding voor de aanpassingen is het grondig onderzoek verricht door de Historische Vereniging Voorburg (HVV). Dit resulteerde uiteindelijk in het in 2015 verschenen boek '70 Jaar Vrede en Vrijheid'. Hierin hebben de slachtoffers een gezicht gekregen door beschrijvingen van deze personen en verhalen van nabestaanden. Bij het onderzoek voor het boek ontdekte de HVV dat er namen van slachtoffers op het monument ontbraken, een aantal jaartallen verkeerd is vermeld en enkele namen onjuist zijn gespeld.

Ook kwam naar voren dat er vier namen op staan van personen die in de oorlog 'fout' waren. De gemeente laat deze vier namen verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Het gaat om de namen van J.H.P. van As, P.L. van Iren en J. Grondel. Volgens onderzoek van de Historische Verenging en ook bevestigd door het NIOD waren deze mensen in dienst bij de Duitse strijdkrachten (volgens het AD SS'ers – red.). Daarnaast wordt de naam verwijderd van G. Olsthoorn. Hij was zwarthandelaar en is overleden na een gevecht met de ondergrondse. De gemeente en de HVV hebben geen nabestaanden kunnen traceren.

Herdenking
Burgemeester Tigelaar: "Met het gedenkteken eren we de mensen die voor onze vrijheid hebben gestreden. Daarom is het noodzakelijk dat de namen die erop staan correct zijn en de namen die er niet op thuis horen verwijderd worden. Ik heb enorme waardering voor de Historische Vereniging die jarenlang grondig onderzoek heeft gedaan. Ere wie ere toekomt." De HVV is bij monde van Nelleke Kok content dat de eerste aanpassingen voor 4 mei worden verricht. Zo kan alle aandacht uitgaan naar herdenken, bezinnen en herinneren. Vanaf 19.45 uur is iedereen welkom bij de Herdenking op 4 mei in het Sytwende Park.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant