Foto: Jonathan de Bruin
Foto: Jonathan de Bruin

Ambulancepersoneel geeft code rood voor Oranjefeest

Actueel 1.027 keer gelezen

FNV Zorg & Welzijn heeft vorige week met een brandbrief minister Schippers en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gewaarschuwd voor een groot tekort aan ambulancepersoneel de komende weken.

De FNV heeft lijsten van uitzendbureaus gekregen waaruit blijkt dat er forse behoefte is aan uitzendkrachten de komende periode. Samen met FNV-leden zijn de diverse ambulanceregio's vergeleken om een totaalbeeld te schetsen. FNV slaat nu vooral alarm voor de grote steden en specifiek voor Koningsdag. 

Koningsdag
In ongeveer 10% van het totaal aantal ambulances dat conform het spreidingsplan beschikbaar moet zijn op feestdagen kan mogelijk niet worden voorzien. 'Gelet op de hoeveelheid mensen in beweging die dag, kan dit onverantwoorde situaties geven', zegt Fred Seifert, FNV-bestuurder ambulancezorg. 'Wij hebben daarom de minister op deze situatie gewezen en opgeroepen om snel maatregelen te nemen.'
Begin april trok de FNV al aan de bel toen leden de vakbond informeerden over de lijsten van uitzendbureau TMI. Hierna heeft de FNV onder haar leden de roostersituaties bij de andere regio's opgevraagd en heeft zo een goed beeld gekregen van de landelijke situatie. Vooral bij particuliere ambulancediensten en in meerdere grote steden zoals Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem zijn de problemen het grootst.

Seifert: 'Het is maar de vraag of de tekorten door inleen op Koningsdag zijn op te vangen en dat is zeer zorgelijk. De aanrij- en wachttijden nemen dan fors toe met alle gevolgen van dien. Dit is vragen om problemen. Zowel voor de patiënten, voor de Nederlanders die Koningsdag vieren, voor toeristen en voor de werknemers staat de veiligheid dan onder druk.' Ook op meldkamers zijn er problemen met de bezetting. Vooral de meldkamers van Tilburg (waar de Koninklijke familie op Koningsdag is) en Middelburg kampen met een groot personeelstekort. Voor de zomerperiode worden vergelijkbare problemen verwacht.

Meer echte banen
Fred Seifert: 'In 2015 hebben we maandenlang actie gevoerd voor meer vaste collega's op de ambulances. We hebben toen duidelijke afspraken met de werkgevers in de cao gemaakt om het aantal tijdelijke krachten terug te dringen en meer echte banen te creëren, om zo het structurele probleem aan te pakken. Deze afspraken blijken lang niet in alle regio's te zijn nagekomen. Dit levert nu de moeilijkheden en de mogelijk gevaarlijke situaties op.'

Regionale problemen
Hieronder een greep uit de problemen van de ambulancediensten in de regio's voor de komende weken:
•    Regio Rotterdam (VRR en BIOS): Met Koningsdag is er een tekort van 5 ambulances. In de periode april – mei is er een tekort van 150 ambulances.
•    Regio Utrecht (RAVU): In de periode april – mei is er een tekort van 40 ambulances.
•    Regio Den Haag (Witte Kruis en Zoetermeer): Met Koningsdag is er een tekort van 4 ambulances. In april – mei is er een tekort van 30 ambulances.
•    Ambulance Amsterdam: Met Koningsdag is er een tekort van 7 ambulances. In april – mei is er een tekort van 20 ambulances.
•    Regio Kennemerland (Schiphol!): Met Koningsdag is er een tekort van 5 ambulances. In april – mei is er een tekort van 20 ambulances.
•    Regio Gelderland-Midden: In april – mei is er een tekort van 28 ambulances.
•    Regio Flevoland: In april – mei is er een tekort van 20 ambulances.
•    Regio Noord-Holland Noord: In april is er een tekort van 15 ambulances.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant