Afbeelding
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Oorsprong Looierslaan

Actueel 1.418 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Op de grens van Voorburg en Leidschendam is de eeuwenoude Looierslaan te vinden, waarvan de herkomst op het straatnaambordje summier staat weergegeven. Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van de looierij? Van wie was hij eigenlijk?

Aflevering 40

Vóór de huidige bebouwing van de jaren '20, bestond de Veurse Looierslaan en het daarnaast gelegen gebied van Voorburg vooral uit wei- en graslanden. We zien wel verschillende blekerijen aan de Looierslaan, die stonden nabij de Achterweg. Op Veurs grondgebied zien we de hofstede Overdam met zijn visrijke vijvers pronken op enkele honderden meters afstand van de Looierslaan met de ingang aan de Achterweg. De Looierslaan was rond 1800 een idyllisch landweggetje dat al vele eeuwen voor de huidige bewoning op landkaarten is terug te vinden.

Aan het begin van de Looierslaan – ongeveer ter hoogte van de voormalige garage van Van der Helm- vinden we een perceel dat in het kadaster wordt aangeduid met nummer 337 en omschreven staat als huis met erf. We hebben het dan over de periode 1811-1832, dus bijna tweehonderd jaar geleden! Gelijk eronder volgt nummer 338 zijnde een boomgaard. Merkwaardig genoeg staat tussen de nummers 337 en 338 de omschrijving 'leerlooijerij, maar zonder kadastrale verwijzing. Deze aanduiding wekt de suggestie dat de leerlooierij niet meer bestond ten tijde van de kadastrale kaart of wellicht een andere functie had gekregen. De tijden veranderden. De percelen grond waren eigendom van Nicolaas van Veen (1779-1833). Naast leerlooier bleek hij ook kastelein te zijn. Mogelijk liep de looierij slecht en had hij een eenvoudige tapperij erbij om wat extra inkomsten te genereren.

Nicolaas van Veen was de zoon van de eind 1811 overleden Willem van Veen (1736-1811) . In de in het Frans gestelde overlijdensakte staat uitdrukkelijk vermeld dat hij 'tanneur' was oftewel leerlooier. Getuige bij de overlijdensaangifte was buurman Johannes Mulder, die meester was aan de dorpsschool. De leerlooierij was nagenoeg het enige pand met uitpad aan de Looierslaan. Uit nader onderzoek blijkt dat de leerlooier weduwnaar was van Apolonia Romeijn. De familie bleek er enkele generaties te hebben gewoond. De vader van Willem heette Cornelis Cornelisz van Veen en die bleek ook al leerlooier te zijn geweest. Wanneer zijn vader overleed, kreeg Willem in 1796 de looierij en andere stukken grond in handen. Zijn broer Gabriel, die in Leiden verbleef, erfde een ander huis te Veur. De familie bezat diverse huizen en stukken grond tot in Langeveld aan toe.

Globaal gesproken kunnen we dus stellen dat de looierij bijna de hele 18e eeuw in handen is geweest van de familie Van Veen, die afgelegen aan de Looierslaan heeft gewoond op de plaats van de voormalige garage van Van der Helm. Dat het bedrijf aan het begin van de 19e eeuw ter ziele is gegaan, zal alles te maken hebben gehad met de concurrentie uit andere delen van Holland.

Door F.A.J.M. van der Helm; reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant