De Van Woudekade, 1940.
De Van Woudekade, 1940.
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Speelhol Voorburg opgedoekt

Actueel 851 keer gelezen

Voorburg - Middenin de nacht deed de Voorburgse politie een goed voorbereide inval in een riante woning aan de Van Woudekade 26 hoek Van Pabstlaan. De politie had informatie binnen gekregen dat er vreemde dingen gebeurden in de deftige buurt. We schrijven zomer 1938.

Door: F.J.A.M. van der Helm

De politie had diverse klachten over overlast ontvangen van bewoners uit de wijk, dat het 's nachts relatief druk was in en rond het pand aan de Van Woudekade. Wat er precies aan de hand was, wist niemand te melden. De politie ging over tot het intensiveren van de surveillance. Het duurde niet lang of ze merkte dat bezoekers van het pand hun auto's elders parkeerden en vervolgens zo onopvallend mogelijk te voet naar het bewuste perceel gingen.

Inval
De kans dat het hier om een illegaal gokhuis ging waar roulette werd gespeeld, leek de politie steeds aannemelijker; doch een bewijs ervoor was er niet. Diverse beraadslagingen werden gehouden onder toezicht van hoofdinspecteur Koeckes. Aanbellen en de woning doorzoeken had weinig zin. De spelers hadden dan tijd genoeg om het bewijsmateriaal op te bergen. De bedoeling was om de lieden op heterdaad te betrappen, zodat de bewijzen letterlijk onaangeroerd op tafel lagen. Besloten werd tot een inval om half een in de nacht. De politieagenten en rechercheurs dienden hierbij de woning zo onopvallend mogelijk te benaderen.

Seinlichtje
Daar de woning een aanzienlijke achtertuin heeft, werd besloten om via de achterkant naar binnen te gaan. Op weg ernaartoe troffen de agenten een wagen aan voor de deur met een angstig kijkend persoon erin, die later bleek op de uitkijk te staan. De agenten trokken de man uit de auto. Hij bekende te zijn ingehuurd om via een ingenieus seinlichtje de roulettekamer te waarschuwen als er onraad dreigde.

Handen omhoog!
Nu de uitkijkpost ontmaskerd was, gingen de agenten via de niet afgesloten achterdeur naar binnen. Voor de gelegenheid had inspecteur Koeckes een team samengesteld van twaalf man, dat vooraf goed was geïnstrueerd. In de comfortabele woning liepen ze direct naar de kamer waar gelachen en geschreeuwd werd. Bij het openen van de deur keken de agenten in acht verbaasde gezichten van lieden, die zich duidelijk betrapt voelden. "Handen omhoog!", riep een agent, zodat de spelende heren niet de kans kregen om bewijsmateriaal te verduisteren. De spelers boden geen enkel verzet en gingen allen mee naar het bureau aan de Parkweg. De fiches werden in beslag genomen, evenals de 70 gulden die op tafel lag.

Onder de arrestanten zat ook een Italiaan, die vaker met de politie te maken had gehad. Hij bleef ingesloten, terwijl de andere spelers na het opmaken van proces-verbaal huiswaarts konden. De illegale goktent heeft nauwelijks 2 weken gedraaid dankzij oplettendheid van de buurt en slagvaardigheid van de Voorburgse politie.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant