Pascal Scheenstra en Masja van Rooi willen de theekoepel laten herbouwen in Klein Plaspoelpolder (tekst/foto: Inge Koot).
Pascal Scheenstra en Masja van Rooi willen de theekoepel laten herbouwen in Klein Plaspoelpolder (tekst/foto: Inge Koot).

'Theekoepel Damsigt opnemen in bouwplannen'

Actueel 1.515 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Vanuit de visie en plannen voor de herontwikkeling van Klein Plaspoelpolder (KPP) proberen Masja van Rooi-Kooiman en Pascal Scheenstra, voorzitter en penningmeester van de werkgroep Oud-Damsigt de voormalige theekoepel van buitenplaats Damsigt opgenomen te krijgen in de planvorming.

Door Inge Koot

Zij gaven eerder, samen met de Historische Vereniging Voorburg, het boek over Damsigt uit, waarin uitgebreid in is gegaan op deze buitenplaats en de tuinderijen voor het ontstaan van de wijk. De bijbehorende theekoepel kreeg na het afbreken van de buitenplaats in 1846 een tweede leven op de begraafplaats St. Agatha in Leidschendam. Daar heeft de theekoepel tot ca. 1968 gestaan.

Om deze theekoepel nog een kans te geven heeft de stichting Mooi Voorburg in de jaren '90 al plannen gemaakt voor een herbouw. Tekeningen liggen er al en een financiële onderbouwing lijkt te realiseren. Nu de gemeente bezig is met de herontwikkeling van KPP, zien Masja en Pascal een nieuwe kans voor de revival van de originele theekoepel.

Op de oorspronkelijke plek van Buitenplaats Damsigt zou de herbouwde theekoepel bijvoorbeeld als uitspanning of theehuis kunnen fungeren. Ook andere gebiedsvriendelijke functies zijn denkbaar. De werkgroep komt graag in gesprek met inwoners en ondernemers die mee willen denken over de herbouw en exploitatie van de theekoepel. Meer info: Ouddamsigt@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant