Vlietland-directeur Carpentier Alting bij gekapte bomen in het recreatiegebied, waar geen geluidschermen worden geplaatst (archieffoto).
Vlietland-directeur Carpentier Alting bij gekapte bomen in het recreatiegebied, waar geen geluidschermen worden geplaatst (archieffoto).

Provincie wil toch geen geluidsschermen langs A4

Actueel 552 keer gelezen

Leidschendam - Als het aan de provincie Zuid-Holland ligt komen er geen geluidschermen langs de A4 om zodoende de geluidoverlast van verkeer op de A4 voor bezoekers van natuur- en recreatiegebied Vlietland te beperken. Dat bleek onlangs tijdens een informatieavond.

In de plannen komt er langs de weg geen geluidscherm, maar een aarden wal van 1,5 meter hoogte. Die wal zal er pas in 2020 liggen en wordt 1,5 kilometer lang. Onderzoek heeft uitgewezen dat de wal nauwelijks een geluiddempend effect heeft. Direct achter de wal is het geluid weliswaar 4 decibel lager, maar bij het water is dat effect verdwenen. De provincie wil wel zogenoemde 'geluidluwe' plekken aanleggen: dat zijn banken met een hoge rug richting A4, waarbij de bezoekers naar het water kijken. Het geluid van het wegverkeer zou zo 10 decibel lager zijn voor mensen die van de banken gebruik maken.

De Vereniging Vrienden van Vlietland, de Vogelwerkgroep Vlietland, de Milieugroep Leiden en De Beheerscommissie Vogelplas Starrevaart zijn absoluut niet akkoord met de plannen. Punt voor punt worden de argumenten van de provincie, verwoord in een onderzoek dat volgens deze organisaties gebaseerd is op onjuiste gegevens een aannames, neergesabeld. "Het lijkt ons niet verstandig als de provincie door gaat met het verzinnen van uitvluchten om aan haar verplichting te ontkomen. Dat zou het openbaar bestuur ook onwaardig zijn", aldus deze organisaties in een gezamenlijke verklaring. Zij willen dat de provincie haar verplichtingen wat betreft het aanleggen van geluidwerende voorzieningen zo snel mogelijk nakomt en daar ook een termijn aan stelt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant