Afbeelding

Weer nieuwe tegenvallers bij Avalex

Actueel 1.566 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De VVD Leidschendam-Voorburg laat in een persbericht weten dat waar zij bang voor was, nu bewaarheid is geworden: er is opnieuw sprake van financiële tegenvallers bij Avalex.

De begrote bezuiniging bij Avalex van 1,5 miljoen gaat niet meer worden gerealiseerd door de bestuurders en dus is er een nieuwe financiële tegenvaller. Ook over de verdeling van de kosten van Avalex tussen de steden loopt de ruzie steeds verder op. Delft liet aan de andere deelnemers weten de gang naar de rechter voor te bereiden om zo een lagere bijdrage voor Delft en dus een hogere voor Leidschendam-Voorburg af te dwingen. En dan zijn er ook nog de dreigende hogere kosten voor een nieuw contract voor afvalverbranding.

"De verantwoordelijke wethouder financiën en lid van het bestuur van Avalex Bianca Bremer doet ondertussen of er niets aan de hand is en zei deze week dat er geen gewijzigde omstandigheden bij Avalex zijn. Dat zou toch moeten betekenen dat Avalex binnen de begroting weet te blijven en dat de kosten in de toekomst verder gaan dalen", aldus de VVD.

Voor de fractie van de VVD was dit reden om via een initiatiefvoorstel de afvalstoffenheffing die de inwoners moeten betalen nog dit jaar te verlagen. "Het college vraagt immers 224.000 euro meer dan dat ze volgens de officiële begroting voor het ophalen van afval nodig hebben en dat mag niet." Dit voorstel haalde het niet omdat de coalitiepartijen vonden dat er een 'spaarpotje' moest blijven voor de kosten van Avalex.

Woordvoerder Ton Overmeire van de VVD is zeer teleurgesteld over deze gang van zaken. "Het college doet heel stoer alsof de bezuinigingen bij Avalex gehaald worden en dat de kosten door het omgekeerd inzamelen in de toekomst gaan dalen maar ondertussen creëren ze uit de portemonnee van de inwoners een pot om de steeds meer oplopende kosten op te vangen". Volgens de VVD moet het van tweeën één zijn. "Of je bent eerlijk en geeft in de begroting toe dat je de kosten van Avalex niet in de hand hebt of je verlaagt de afvalstoffenheffing en zorg je als bestuur dat Avalex binnen de goedgekeurde begroting blijft."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant