Oscar de Man en Annet Tobias zijn de motor achter het composteerproject in De Heuvel (foto: Inge Koot).
Oscar de Man en Annet Tobias zijn de motor achter het composteerproject in De Heuvel (foto: Inge Koot).
DE GROENE STAD

Composteerproject in Heuvelwijk verdient navolging

Actueel 370 keer gelezen

Leidschendam - Het buurtcomposteerteam in de Heuvelwijk faciliteert het inzamelen van groenresten op buurtniveau. Bij het gebouw van Sport en Welzijn aan de Dobbelaan is het inzamelpunt en staan de compostbakken voor gft-resten. Oscar de Man en Annet Tobias (zie foto) zijn de motor achter dit project. Zij roepen inwoners op meer GFT te brengen en willen zelfs ondersteunen bij het opzetten van nieuwe composteerprojecten binnen de gemeente.

Door Inge Koot

In de compostbakken wordt alle (ongekookte) groente-, fruit- en tuinafval (bladeren, gemaaid gras en gehakseld snoeihout) gegooid. Door natuurlijke verterings- en afbraakprocessen waarbij schimmels en bacteriën en ook vele lagere dieren - zoals wormen - betrokken zijn, zal dit afval op den duur veranderen in compost. Composteren doe je niet zomaar en niet iedereen heeft iets met tuinieren. Maar veel mensen zijn wel bereid om hun gft-resten naar een inzamelpunt te brengen. Volgens Oscar en Annet wordt er nog niet zo heel veel afgeleverd aan de Dobbelaan. "Wat veel mensen niet weten is dat koffieprut heel goed composteert", vertelt Annet. "Het gaat dus niet alleen om groente- en fruitafval."

Op twee manieren zamelt het composteerteam GFT in. "Mensen uit de buurt gooien het afval in de bak aan de Dobbelaan en wij halen met de Tuk-Tuk koffieprut op bij bedrijven", licht Oscar toe. "We hebben zo'n 10 bedrijven die daaraan meewerken. Elke vrijdag rijdt onze vrijwilliger Leo langs de bedrijven."

Het GFT-afval uit de buurt kan in de kruiwagen gegooid worden die in de kleurrijke betonnen container staat aan de Dobbelaan. Annet en Leo zorgen ervoor dat het afval naar de composteerbakken overgebracht wordt. Het composteren gebeurt in drie fasen. In de eerste bak moet het afval regelmatig, minimaal eenmaal per week, omgeschept worden. De opbouw van compost moet luchtig zijn, zodat zuurstof en vocht voldoende kunnen binnendringen. Zuurstof en vocht zijn van essentieel belang voor de micro-organismen. Na een paar maanden wordt het afval overgebracht naar bak 2 waar het een paar maanden met rust gelaten wordt. In bak drie wordt het materiaal gezeefd. Na nog ongeveer vier maanden is de compost in de derde compostbak goed verteerd en is het een uitstekende bodemverbeteraar. Het hele proces van GFT tot de allerfijnste compost, duurt ongeveer een half jaar tot een jaar. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er constant, zeven miljard organismen druk aan het werk in één kubieke meter compost. Het is belangrijk dat de compost lucht krijgt, want dan gaat de composthoop niet stinken en gaat het proces sneller. Buurtbewoners kunnen compost ophalen om dit voor hun eigen tuin te gebruiken. "In deze wijk hebben maar weinig mensen een tuin maar zij kunnen de compost voor de balkonbakken gebruiken."

Annet en Oscar hopen dat er meer wijken een composteerproject starten. "Wij willen daar graag bij helpen", vertelt Annet. "Wij weten de wegen te bewandelen. Zo stelt bijvoorbeeld Fonds 1818 materiaal beschikbaar om de composteerplek in te richten. Het is een kleinschalig project, dat met relatief lage kosten opgezet kan worden, terwijl de opbrengst voor de bodem, voor het milieu en voor de leefbaarheid in de buurt heel hoog is. Daarnaast is het ook een educatief project. De relatie tussen gft-resten en voeding wordt heel direct zichtbaar. Mensen kunnen zien dat ze geen afval brengen, maar een grondstof voor hun eigen voedsel. Dit kan er weer voor zorgen dat mensen bewuster met hun eigen voeding om gaan." Een composteerplek moet wel aan een aantal eisen voldoen. Oscar: "Er moet voldoende ruimte rond de composteerplek zijn. En de plek waar buurtbewoners het GFT-afval kunnen brengen moet in de loop liggen naar bijvoorbeeld een winkelcentrum. De mensen moeten er niet teveel moeite voor hoeven doen." Belangstellenden kunnen zich melden bij Annet: annettobias@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant