De Stompwijkse paardendagen vormen een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd rondom de paardensport en een begrip is in het Groene Hart (foto: pr Harddraverijvereniging Nooit Gedacht).
De Stompwijkse paardendagen vormen een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd rondom de paardensport en een begrip is in het Groene Hart (foto: pr Harddraverijvereniging Nooit Gedacht).

Stompwijkse Paardendagen een begrip in de regio

Actueel 434 keer gelezen

Stompwijk - De 108e editie van de Stompwijkse paardendagen staat weer op het punt van beginnen. Vanaf vrijdag 21 juli zal het terrein achter de Laurentiuskerk weer bruisen van de activiteiten. De Stompwijkse paardendagen vormen een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd rondom de paardensport en een begrip is in het Groene Hart. Kenmerkend voor deze dagen zijn de gezelligheid en ontspannen sfeer voor jong en oud.

De kortebaandraverij Stompwijk behoort sinds 2014 tot het Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, een lijst van erkende, waardevol geachte Nederlandse tradities. Tradities behouden maar ook met de tijd meegaan is niet altijd makkelijk. Harddraverij Nooit Gedacht lijkt er een aardig evenwicht in te hebben gevonden.

De traditionele optocht met fanfare, ruiters, aangespannen rijtuigen en bereden politie opent officieel de paardendagen op vrijdag 21 juli om 18.30. Terug van weg geweest is, op veler verzoek, het aloude folkloristische ringsteken na aankomst op het feestterrein weer in ere hersteld. Aansluitend is er muziek in de feesttent onder leiding van Jan Groeneweg.

Voor de zaterdag lijkt een nieuwe traditie te zijn geboren op de Stompwijkse Paardendagen. Vanwege groot succes wordt voor de derde keer de Stompwijkse Landleven Fair georganiseerd. Op de Fair wordt de gelegenheid geboden om alles wat met land- en tuinbouw of hand/eigen gemaakte producten te maken heeft te promoten en te verkopen. De sfeer van het platteland staat hierbij voorop. Voor jong en oud is er wat te zien, proeven of kopen. Voor de kleintjes is er dit jaar een kinderdorp met springkussens, skelters en een ballonnenclown. De uit de luiers gegroeide kinderen kunnen genieten van- en meedansen met een aantal optredens van de 'Sweetwood Country Dansers'.

Gelijktijdig met de fair zal op het daarnaast gelegen veld om 14.00 uur het door de Blesruiters georganiseerde klassieke springconcours worden gereden. De ponyruiters strijden om de 'Helden van Nooit Gedacht' Wisseltrofee. Die dit jaar in het teken staat van de reeds overleden ras-bestuurder Piet Oliehoek. Ook dit jaar weer: 'Speel je spel'. Hierbij moet een deelnemer binnen een minuut zoveel mogelijk punten bij elkaar rijden.

Liefhebbers van andere bezigheden zullen eveneens ruimschoots aan hun trekken komen want het programma biedt genoeg ruimte. Kinderen kunnen ze zich naar hartenlust uitleven op de kermis. Er zijn genoeg attracties waar de kleintjes zich uitstekend kunnen vermaken. Nieuw is de' Twin Rodeo' voor de grote feesttent staan om 18.00 uur twee mechanische rodeostieren opgesteld. Wie blijft het langst op de ongetemde Stier zitten? Gestart wordt in twee leeftijdscategorieën: van 10 tot en met 15 jaar en 16 jaar en ouder. Vanaf 19.00 treedt er in de feesttent een echte karaokeband op, die alle verzoeknummers speelt die je altijd al wilde zingen.

Zondag blijft onveranderd de dag van de Nationale ponyrennen. Al weer 48 jaar een grote publiekstrekker en een vast onderdeel op de paardendagen. De toegang is gratis en het is altijd een prachtige dag om de banden met familie en vrienden weer eens flink aan te halen. De show tussen de rennen wordt deze keer verzorgd door het Dutch Vaulting Show Team. Na de ponyrennen neemt de Leidse band LOS het heft in handen. Deze Nederlandstalig coverband betekend een avond lang meezingen, springen en dansen met de allergrootste Nederlandstalige hits.

Het absolute hoogtepunt van de Stompwijkse Paardendagen blijft op de maandag toch altijd de kortebaandraverij waar het allemaal mee begonnen is (zie ook verderop in deze krant - red.). De grasbaan (de enige kortebaan op gras in Nederland) is erg geliefd bij trainers, pikeurs en publiek. Een verandering ten opzichte van andere jaren is dat de prijsuitreiking na afloop van de koers zal plaatsvinden in de VIP-tent op het feestterrein. De organisatie hoopt dat op deze manier het unieke feestgevoel tot en met het afsluitende vuurwerk tot in de laatste uurtjes wordt vastgehouden. Meer informatie op www.stompwijksepaardendagen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant