Burgemeester Klaas Tigelaar finisht (foto: Inge Koot).
Burgemeester Klaas Tigelaar finisht (foto: Inge Koot).

Teamtijdrit in stromende regen

Actueel 1.167 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In de stromende regen finishen burgemeester Klaas Tigelaar, CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, RTL-4 verslaggever Frits Wester en vele anderen tijdens de Binckbank tour door Voorburg en Leidschendam. Deze ploegentijdrit vond plaats voorafgaand aan de tweede etappe van het Nederlandse wielerevenement waaraan de beste renner van de wereld deelnemen. Namen als Tom Dumoulin, Tony Martin, Jos van Emden, Maciej Bodnar en Stefan Küng verschijnen 's middags aan de start.

Voor de ondernemersteams uit Leidschendam en Voorburg lijkt het meer een uit de hand gelopen grap dan dat er hard om de snelste tijd gestreden gaat worden. Van Haersma Buma is een enthousiast wielrenner en vindt het fantastisch om deel te nemen aan deze tijdrit door zijn woonplaats maar met Frits Wester als teamgenoot lijkt een mooie eindtijd onhaalbaar. "We hebben net een rondje proef gereden. En nu moet ik nog een rondje", verzucht Wester voor de start. Voor Buma maakt het allemaal niets uit. "Ik heb het parcours vanochtend al een keer gereden. Helemaal niemand op de weg en lekker door alle verkeerlichten heen rijden", zegt hij lachend.

Ook schaatser Koen Verweij verschijnt aan de start. Hij is onderdeel van het ondernemersteam Leidschendam. "Hij is een vriend van Erik Tas", vertelt Gerorge Longhitano, horecaondernemer in Leidschendam. Tot hetzelfde team behoort burgemeester Klaas Tigelaar. Hij heeft tweemaal getraind voor deze rit. "Ik heb in het verleden wel recreatief gefietst maar dat is lang geleden. Wie weet ga ik het na deze race wel weer oppakken. Ik vind het in ieder geval een leuk initiatief van de ondernemers."

Vanuit de gemeente verschijnen er ook drie ambtenaren teams aan de start. "We hebben een snel. heel snel en supersnelteam", vertelt communicatiemedewerker Ben van Vliet. Hij rijdt op een oude racefiets die de afgelopen vijf jaar in de schuur heeft gestaan. Hoge verwachtingen heeft hij niet over de eindtijd. "Ik heb wel supporters langs het parcours staan. Ze hebben zelfs mijn naam op het asfalt geschreven", vertelt hij trots.

Voor de drie teams van tourclub de Tol is de eindtijd wel van belang. Er heerst een gezonde strijd tussen de teams van deze Leidschendamse wielrenvereniging. "Wij gaan als een molentje rijden zodat we elkaar uit de wind houden", aldus Kees Put van de Tol. "Om de beurt fietsen we dan voorop. Zo rijden we ongeveer 40 km per uur." De teams zijn zeer te spreken over het parcours dat zij vooraf al even verkend hebben. "Het is een heel veilig parcours. Dat heeft de organisatie echt goed gedaan."

De professionele renners verschenen om 13.30 aan de start. Zij rijden een individuele tijdrit over hetzelfde parcours van 9 km. De rit tegen de klok in de straten van Leidschendam-Voorburg is relatief kort, waardoor de tijdsverschillen waarschijnlijk beperkt zullen zijn. In de strijd om het eindklassement telt echter elke seconde. Lange rechte stukken worden afgewisseld met aardig wat haakse bochten (twaalf in totaal).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant