Het hele veld tussen de Zijdesingel en het spoor is inmiddels een bouwplaats geworden, die is afgesloten voor wandelaars.
Het hele veld tussen de Zijdesingel en het spoor is inmiddels een bouwplaats geworden, die is afgesloten voor wandelaars.

Waterspoorpark Zijdesingel weer helemaal overhoop

Actueel 1.431 keer gelezen

Leidschendam - Omwonenden/bewoners van de Zijdesingel zijn onaangenaam verrast door de onaangekondigde werkzaamheden in het waterspoorpark langs de Zijdesingel.

Het hele veld tussen de Zijdesingel en het spoor is inmiddels een bouwplaats geworden, die sinds kort is afgesloten voor wandelaars, waardoor ook de kwispelroute onbereikbaar is. Omwonenden zeggen van niets te weten, want volgens hen is er geen aankondiging geweest. "Het nog niet zo lang geleden aangelegde park - betaald met gemeenschapsgeld - is inmiddels totaal geruïneerd", aldus een van de omwonenden. "Onduidelijk is ook wat dit doet met eventuele wateroverlast rondom onze huizen, bijv. natte kruipruimten door verhoogd grondwater."

Voor de bouw van de parkeergarage van The Mall of the Netherlands wordt het grondwater met bemalen op een lager peil gehouden, laat de gemeente weten. "Voor het wegpompen van het grondwater hebben de gemeente en het Hoogheemraadschap van Rijnland vergunning afgegeven. Volgens de vergunning moet dit water in de omgeving op twintig meter diepte worden teruggebracht. Uit onderzoek van Rijnland blijkt dat de retourvelden niet leiden tot hogere grondwaterstanden. Een voorlopige verwachting is dat, aangezien het onttrokken grondwater zeer diep in de grond wordt teruggebracht, er geen wateroverlast rondom voor de woningen zal optreden vanwege verhoogd grondwater. Dit komt door de niet-waterdoorlatende klei- en veenlagen tussen de oppervlakte en de diepte van het teruggebrachte water."

Tijdens het werk bleek er meer water vrij te komen, waardoor het aantal speciale retourvelden die er voor moeten zorgen dat het water terugstroomt naar het grondwater moet worden uitgebreid. Die uitbreiding ligt in de groenstrook langs de Zijdesingel tussen de Houtduiflaan en Zilvermeeuwlaan, langs het Groot Zijdepark en in de groenstrook tussen Sportpark Duivensteijn en de Burgermeester Den Haan-Groenpark.De aanvraag van de gemeentelijke vergunning voor de uitbreiding van het deze zogenaamde 'retourvelden' is op 5 maart ingediend en gepubliceerd in de gemeenterubriek in Het Krantje en op de gemeentelijke website. De aanvraag is getoetst en de vergunning wordt deze week verleend.

Voor een belangrijk aspect van de werkzaamheden – het effect van het wegpompen van het grondwater – is opnieuw een toets nodig van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Met de uitkomst daarvan wordt inzicht verkregen in de gevolgen voor de woningen in de (directe) omgeving. Met het wegpompen van het water wordt pas begonnen nadat het Hoogheemraadschap die toets heeft verricht en vergunning heeft verleend.

Opdrachtgever voor de werkzaamheden, Unibail Rodamco, stuurt omwonenden deze week een brief met excuses voor de onaangekondigde overlast en informatie over de werkzaamheden. Ook de gemeente zal hierover in nauw contact staan met alle betrokken partijen, waaronder ook de omwonenden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant