Afbeelding

De eerste Stolperstein is gelegd

Actueel 575 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De eerste Stolperstein in de gemeente Leidschendam-Voorburg is woensdag 20 juni gelegd voor Alfred Goldsteen (1906-1945) op initiatief van zijn zoon. Deze herdenkingssteentjes worden aangebracht in het trottoir voor huizen waar Joden, Roma of Sinti hebben gewoond die door de nazi's zijn verdreven, gedeporteerd en vermoord.

De heer Goldsteen woonde in de eerste oorlogsjaren in Voorburg aan de Rhijnvis Feithstraat 1. De steen is geplaatst in het trottoir voor zijn voormalige woonhuis, met instemming van de huidige bewoners.

Stolpersteine (struikelstenen) zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Met de plaatsing van de Stolperstein schaart de gemeente Leidschendam-Voorburg zich onder de ongeveer 150 Nederlandse gemeenten met Stolperstein, waaronder Den Haag (110 struikelstenen) en Rijswijk (5). In heel Europa zijn er inmiddels ongeveer 65.000 struikelstenen geplaatst, waarvan rond de 4.700 in Nederland. Over heel Europa komt zo steen voor steen een monument tot stand voor de slachtoffers van het nationaal socialisme en wordt de herinnering aan de slachtoffers levend gehouden.

Benieuwd naar het verhaal achter de Stolperstein voor Alfred Goldsteen? Lees het hier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant