Dennis Spaans is begonnen met de promotie van zijn stripalbum (tekst/foto: Dick Janssen).
Dennis Spaans is begonnen met de promotie van zijn stripalbum (tekst/foto: Dick Janssen).

Dennis Spaans brengt eerste stripalbum uit

Actueel 1.196 keer gelezen

Voorburg - De langgekoesterde droom van de Voorburger Dennis Spaans is onlangs in vervulling gegaan, zijn eerste eigen stripalbum 'Ray Penna mysteries 1, Moord in jungle bay' is uitgebracht.

Het verhaal gaat over een jonge surfer uit Cornwall die zijn vakantie viert in Sri Lanka. Al vrij snel ontdekt Ray dat er van alles mis is. Wanneer een dode man wordt gevonden op het strand gaat Ray samen met zijn vrienden op onderzoek uit. Ze duiken in het verleden en vinden een bijzonder verhaal over liefde, bedrog en verborgen verdriet.

Al zijn hele leven tekent Dennis Spaans (40) strips: "Praktisch opgegroeid in Stripwinkel Sjors in Dordrecht bewonderde ik in mijn jeugd al het werk van de groten der aarde. Ik tekende voor de schoolkrant, de buurtkrant, clubbladen, reclame en amateurstripbladen, terwijl ik op tv Teleac-cursussen leergierig volgde." Toen Dennis ging studeren kwam het striptekenen echter op een laag pitje te staan.

Dennis verhuisde in 2012 naar Voorburg en ging aan het werk in de ICT. Inmiddels is hij vijf jaar getrouwd en trotse vader van twee zoons van 2 en 4 jaar oud. "Het was mijn vrouw die mij mijn liefde voor het striptekenen heeft laten herontdekken toen we besloten de kamer van mijn zoon op te fleuren met een muurtekening van mij", vertelt Dennis. "Toen ik klaar was, reageerde mijn vrouw enorm verbaasd: het zag er hartstikke leuk uit. Ik liet haar toen een koffer zien met alles wat ik voorheen gedaan had. De mond van m'n vrouw viel open. Ze geloofde haar ogen niet: ik heb in kranten en tijdschriften gestaan, heb stripprijzen gewonnen en heb zelfs op stripbeurzen gestaan."

Dennis vervolgt: "De volgende dag kwam ik thuis en lagen er potloden, pennen en papier voor me klaar. Ik heb ze opgepakt en ben weer gaan tekenen. Ik werd weer helemaal enthousiast. Vervolgens kocht ik een upgrade: een tekentablet. Nu kan ik zelfs kleur toevoegen. En zo is mijn Nullen en Enen geboren, een stripstrook die ik op mijn site plaats, en zijn de tekenopdrachten weer een feit. Ik heb heb er hartstikke veel plezier in."

Uiteindelijk is het ervan gekomen dat hij zijn eerste stripalbum uitbracht. "Ik maakte eerst vooral stripstrookjes die ik op mijn site zette; cartoons van zo'n vier plaatjes. Maar voordat je dan een album van 40 pagina's vol hebt, ben je wel even bezig", vertelt Dennis. Een vriendin van hem, werkend onder de naam Perren Pengelly, leverde hem toen een spannend verhaal van 80 pagina's, dat hij moest gaan vertalen in 44 pagina's tekeningen. Hij sprak iemand van Uitgeverij Syndikaat op een stripbeurs en die zag daar wel wat in en contracteerde hen. "Dat betekende wel dat ik een deadline kreeg en iedere dag een uurtje aan de slag moest en de laatste drie weken flink aanpoten. Maar eind januari was het klaar."

"Het is voor mij een mijlpaal dat ik iets in mijn handen heb dat ik zelf gemaakt heb en waarmee ik nu op stripbeurzen sta naast mijn idolen van vroeger", zegt Dennis trots. "Ik weet nog dat ik 25 jaar geleden in mijn geboorteplaats Dordrecht in de krant stond en vertelde dat ik later striptekenaar zou worden. Het knipsel van de die krantenpagina heb ik nog steeds."

Dit eerste album zal niet zijn laatste zijn. "Het verhaal voor de delen 2 t/m 4 is al klaar, ik moet alleen nog gaan tekenen", laat Dennis weten. "Ray Penna mysteries 2 zal vermoedelijk volgend jaar bij de uitgeverij Syndikaat liggen", verwacht Dennis. Bovendien wordt de strip waarschijnlijk ook in het Engels uitgegeven. "Mijn schrijfster schrijft alles in het Engels en dat laten we dan weer vertalen. Dus het is eigenlijk een kleine moeite om ook een Engelse versie te maken", constateert Dennis.

Hij staat bovendien in de finale van de stripbattle van de Stripglossy. De stijl en humor van Dennis kan omschreven worden als oldschool Europees. "Ik hoop dat dit de lezers genoeg aanspreekt om op mij te gaan stemmen voor de stripbattle."

'Ray Penna mysteries 1, Moord in jungle bay' ligt in de striphandel en is te koop bij de boekhandel en via Bol.com (ISBN 978-90-78403-74-6). Kijk voor meer informatie ook op www.dscomics.nl, op instagram @dscomicsnl en facebook.

Dennis Spaans signeert zijn eerste eigen stripalbum (foto: DJ).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant