Miranda en Lamber de Koning. Over anderhalve week nemen zij afscheid en verandert de naam van hun winkel van Primera de Koning in Primera Damlaan (foto: DJ).
Miranda en Lamber de Koning. Over anderhalve week nemen zij afscheid en verandert de naam van hun winkel van Primera de Koning in Primera Damlaan (foto: DJ).

Afscheid van Miranda en Lamber bij Primera De Koning

Actueel 2.672 keer gelezen

Leidschendam - Miranda en Lamber de Koning van Primera de Koning aan de Damlaan stoppen er mee. Zij dragen de zaak per 1 april over aan een nieuwe ondernemer. De zaak zal vanaf die datum ook 'Primera Damlaan' gaan heten.

Door Dick Janssen

Hoewel er daarvoor op die locatie ook al een tabakswinkel was gevestigd, startte An de Koning in 1958 in een nieuw pand het sigarenmagazijn en de tabakswinkel De Koning aan de Damlaan 22 in Leidschendam. An en Jan de Koning runden de zaak jarenlang. Hun zoon Lamber kwam in 1979 in de zaak, waarna de zaak en het assortiment werden uitgebreid. Naast de rookwaren kon je er voortaan ook terecht voor o.a. kranten, tijdschriften en wenskaarten.

Zo'n 40 jaar heeft Lamber (60) in de tabaksspeciaalzaak/gemakswinkel achter de toonbank gestaan. Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat er volop sigaren en sigaretten in de winkel werden gepaft, maar dat was toch echt het geval in de eerste jaren.

Ook Miranda (59) heeft overigens zo'n 30 jaar in de winkel gewerkt. Hun zoons hebben af en toe wel geholpen, maar hebben zelf leuke banen en wilden de zaak niet overnemen. Lamber en Miranda zijn dan ook blij dat zij, via moederorganisatie Primera, in Jurgen en Fauve Kok een geschikte overnamekandidaat hebben gevonden. Dit ondernemersechtpaar heeft nog een viertal Primera winkels in Bodegraven Waddinxveen, Gouda en Ter Aar.

"Onze zaak is inmiddels meer een gemakswinkel geworden", vertelt Lamber. "Zeker sinds we 10 jaar geleden Primera zijn geworden." Miranda knikt instemmend: "Er is steeds meer bij gekomen. Van boeken, tot allerlei cadeauartikelen, Riverdale woonaccessoires, kantoorartikelen en cartridges, beltegoedkaarten en cadeaubonnen tot leesbrillen aan toe. Verder verkopen we ook veel loten voor de diverse loterijen, tickets voor concerten, zijn we ING Servicepunt geworden en postagentschap van PostNL. En je kunt kentekens van voertuigen bij ons over laten schrijven."

Miranda en Lamber hebben niet het idee dat er heel veel minder gerookt wordt tegenwoordig. "Wel stappen veel mensen over naar E-sigaretten. Daar hebben we dan ook een redelijk assortiment van en dat wordt nog verder uitgebreid door de nieuwe eigenaar", laat Miranda weten. Zelf rookt zij niet, maar Lamber houdt op zijn tijd wel van een sigaartje.

In de zaak zal volgens het echtpaar De Koning niet zo veel veranderen. "Er komt zelfs nog het een en ander bij. Zo kun je er straks bijvoorbeeld pasfoto's laten maken en verder worden de openingstijden verruimd en gaat de winkel ook op zondag open".

De laatste werkdag van Lamber en Miranda is zaterdag 30 maart. Ter gelegenheid van hun afscheid staat er die dag van 11.00 tot 16.00 uur een speciale mobiele koffiebar voor de deur voor een lekker bakkie koffie of thee met wat lekkers. Men kan Miranda en Lamber de hand schudden en de nieuwe eigenaren Jurgen en Fauve zullen ook zeker langskomen.

"Wij zijn blij dat er een nieuwe ondernemer in stapt en dat onze vaste klanten gewoon bediend blijven", laten Lamber en Miranda de Koning weten. "Wij wensen hen ook veel succes en zijn verder onze trouwe klanten dankbaar voor het vertrouwen dat zij al die jaren in ons gesteld hebben."

Het is overigens niet zo dat het echtpaar De Koning direct uit zicht verdwijnt. Zij blijven gewoon boven de zaak aan de Damlaan wonen en hebben nog geen vastomlijnde plannen. "Eerst maar eens een tijdje een beetje rustig aan doen en vakantie vieren", denkt Lamber. In het vrijwilligerswerk zijn zij tot op heden niet zo actief geweest. "Daar hebben we nooit de tijd voor gehad omdat we vrijwel altijd in de winkel stonden en het dan lekker is als je even een dagje vrij bent", aldus Miranda. "We kijken wel wat er er op ons pad komt", vult Lamber tot slot aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant