Floor Kist:
Floor Kist: "Deze coalitie kan mij zo de schuld in de schoenen schuiven. En toch sta ik voor transparantie en eerlijkheid" (archieffoto Pim Ras). Pim Ras

GroenLinks en GBLV willen raadsenquête Damcentrum

Actueel 697 keer gelezen

Leidschendam - Gesteund door GemeenteBelangen (GBLV) wil GroenLinks-raadslid Floor Kist een raadsenquête naar de besluitvorming in Leidschendam Centrum.

"Tegenover wantrouwen staat vertrouwen, tegenover luid en ongenuanceerd politiek geroep staat transparantie en eerlijkheid," zegt Kist, "Waarden die voor GroenLinks belangrijk zijn." Samen met Gemeentebelangen diende hij een motie in om een raadsenquête uit te voeren.

Bewoners klagen over parkeerdruk, de veelheid van bouwplannen en het verkeer door het Damcentrum. "Maar ze klagen vooral over het gebrek aan oplossingen die de gemeenteraad voorstelt en de beloften die gemaakt worden en niet nagekomen worden", aldus Kist. "Zo wilde de VVD een ondergrondse parkeergarage onder het bouwproject Molenpad. Die komt er niet. Een ondergrondse garage onder de Leytse Hof, die de VVD door de lokale ondernemer wilde laten betalen, komt er ook niet. Want die kost 6,4 miljoen euro."

"De coalitie VVD-CDA-PvdA-CU/SGP beloofde een masterplan Damcentrum om het gebied weer tot bloei te brengen met aandacht voor wonen, horeca, cultuur, winkels, buitenruimte, bereikbaarheid, doorstroming, parkeren, veiligheid voor fietser. Dat is er niet", constateert Kist. "Nu ligt er alleen een technisch stuk over een parkeerbalans. Sommige bewoners willen het groen op de Rijnlandstraat behouden in plaats van daar parkeerplaatsen te maken, sommige bewoners willen meer onderzoek naar de parkeerachtergronden, sommige bewoners en ondernemers willen een blauwe zone, maar zijn het er niet over eens wie dan wel of niet een ontheffing kan krijgen. Anderen klagen over het gebrek aan parkeerhandhaving. Juist als er zoveel verschillende geluiden zijn, is een integrale afweging tussen alle functies in het drukke Damcentrum van belang".

"Een masterplan had hierin uitkomst geboden. De aandacht voor parkeren gaat ten koste van het laatste groen in het Damcentrum en vindt wethouder Bouw belangrijker dan luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersveiligheid. Voor geluidsoverlast en luchtkwaliteit heeft de gemeenteraad unaniem aandacht gevraagd. Maar je merkt dat sommige politieke partijen wel beloven, maar niet leveren. Ik kan mij goed voorstellen dat bewoners dat niet op prijs stellen. Een raadsenquête kan duidelijkheid bieden en louterend werken."

Het ziet er niet naar uit dat de VVD hiermee zal instemmen. Kist: "Dat de VVD inwoners 1 miljoen extra laat betalen voor het afval inzamelen, kan kennelijk wel." Kist die in de vorige periode wethouder was voor het bouwproject Damcentrum loopt het grootste risico met een raadsenquête. "Deze coalitie kan mij zo de schuld in de schoenen schuiven. En toch sta ik voor transparantie en eerlijkheid. Hopelijk geldt dat ook voor de coalitie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant