De luchtkwaliteit wordt gemeten met een zogenaamde 'paddenstoel' (foto: pr).
De luchtkwaliteit wordt gemeten met een zogenaamde 'paddenstoel' (foto: pr).

Tien extra apparaten voor meting luchtkwaliteit

Actueel 305 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Een 'citizen science groep' meet vanaf mei 2018 met door het RIVM ontwikkelde meetkits de luchtkwaliteit in Leidschendam-Voorburg. Enthousiaste bewoners hebben de meetkits, die de vorm hebben van 30 cm hoge paddenstoelen, in hun tuin of aan een muur van het huis opgehangen.

Elk uur worden gegevens doorgegeven aan het RIVM. Op die manier worden gegevens verzameld op tien, strategisch gekozen locaties in de gemeente vanaf de Veursestraatweg tot bij Park Hoornwijck. Op sommige plekken is er veel lokaal verkeer, met de daarbij horende effecten, op andere plekken zou je minder vervuiling verwachten, maar is de rijksweg weer dichtbij. De gegevens zijn te bestuderen op de website van RIVM: samenmeten.rivm.nl. Interpretatie van deze gegevens is niet eenvoudig: wat zijn de conclusies? Hoe gezond is het leven hier?

Vandaar dat een speciale analysegroep in het leven is geroepen, die naar de metingen kijkt, en zoekt naar trends, relaties, wetmatigheden, en naar de mogelijke bronnen van de vervuiling. Wat is de invloed van het weer? Hoe vergelijken de metingen zich met de metingen van het kleine aantal RIVM stations bij Den Haag? Werken alle sensoren nog naar behoren? Hoe nauwkeurig is de apparatuur? Doel is natuurlijk een gezondere omgeving – is dat nu het geval? Resultaten worden gedeeld in een maandelijks voortgangsrapport per e-mail (frans.kets@kpnmail.nl).

Tien apparaten voor een langgerekte gemeente als Leidschendam-Voorburg is niet veel. De Provincie Zuid-Holland, die de citizen science groepen ondersteunt, heeft nu tien extra meetkits toegezegd. Dit maakt het netwerk van metingen fijnmaziger. Het gebruik van meer meetapparaten betekent ook dat je gemakkelijker ziet of de sensoren nog goed werken: de nauwkeurigheid wordt beter. Bij vijf van de toegezegde apparaten zal nieuwe technologie worden ingebouwd – mogelijk een stap naar grotere nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. De nadruk van het Citizen Science project ligt op een gedegen aanpak – feiten voor meningen. De Provincie Zuid-Holland ondersteunt deze benadering.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant