Met de in Voorburg ontwikkelde stemmal voor blinden en slechtzienden kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen (foto: pr).
Met de in Voorburg ontwikkelde stemmal voor blinden en slechtzienden kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen (foto: pr).

Blinden en slechtzienden kunnen zelfstandig stemmen met Voorburgse stemmal

Actueel 909 keer gelezen

Voorburg - Volgende week, op donderdag 23 mei, kunnen blinden en slechtzienden in Leidschendam-Voorburg zelfstandig en met behoud van stemgeheim stemmen met behulp van een zogenaamde stemmal.

De stemmal is ontworpen door het FabLab, dat is gevestigd in het Alphagebouw, een bedrijfsverzamelgebouw aan de Van Alphenstraat in Voorburg met 24 creatieve ondernemers.

De mal bestaat uit een bodem met opstaande randen waarop het stembiljet wordt gelegd. Op de deksel van de stemmal zijn de partijnummers met voelbare cijfers en in braille aangegeven. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. De juiste kandidaat wordt gevonden door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt men dan het gewenste vakje rood. De mal is zo veel mogelijk ecofriendly en 100% energieneutraal geproduceerd met behulp van zonnepanelen, 3d-geprinte scharnieren van biologisch afbreekbare kunststof en HDF plaatmateriaal i.p.v. kunststof.

Tijdens een recent werkbezoek aan het FabLab konden burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg kennismaken met de stemmal. Daarna werd snel de beslissing genomen om deze bijzondere manier van stemmen ook in Leidschendam-Voorburg mogelijk te maken.

"Zonder hulpmiddelen als de stemmal en de Soundbox is het voor mensen met een ernstige visuele beperking niet mogelijk zelfstandig en met behoud van het stemgeheim hun stem uit te brengen", aldus Helga Gregorowitsch, manager van FabLab Den Haag. "De stemmal is ook geschikt voor dyslectici, laaggeletterden en voor mensen met een beperkte hand-/armfunctie."

"Ik ben zeer tevreden dat mensen met een visuele beperking nu ook in onze gemeente met behoud van stemgeheim kunnen stemmen, dat hoort bij ons kiesrecht. We willen zoveel mogelijk drempels wegnemen, zodat iedereen volwaardig mee kan doen in onze democratie", aldus burgemeester Klaas Tigelaar. "In Nederland hebben circa 350.000 mensen een visuele beperking. In onze gemeente zijn dat er naar schatting rond de 4.000", vervolgt Tigelaar. "De gemeente Leidschendam-Voorburg behoort met het gebruik van de stemmal, samen met 18 andere gemeentes, tot de koplopers in Nederland. En dat de stemmal ook nog ontwikkeld is in het FabLab in Voorburg, maakt me extra trots."

Het stembureau in Leidschendam-Voorburg waar mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen is het Servicecentrum van de gemeente aan de Koningin Wilhelminalaan 2 in Leidschendam. Meer informatie over het stemmen met met de stemmal is ook te vinden op www.oogvereniging.nl/stemmen.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant