V.l.n.r. Johan de Minjer met vader Kees en zijn zoon Nick bij De Wijkerbrug (archieffoto).
V.l.n.r. Johan de Minjer met vader Kees en zijn zoon Nick bij De Wijkerbrug (archieffoto).
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Chique eten bij de Wijkerbrug

Actueel 805 keer gelezen

Voorburg - Het voorname hotel-restaurant De Wijkerbrug was niet alleen een statig gebouw, maar ook de reputatie van de verfijnde keuken werd wijd en zijd geroemd. Rond 1900 stond het horecabedrijf er uitstekend voor: het was een komen en gaan van rijtuigen. Kok Kees de Minjer werd de nieuwe pachter.

Met de komst van Cornelis Jacobus de Minjer (1866-1918) als pachter van hotel-restaurant De Wijkerbrug kreeg het oude bedrijf een topkok. Of beter gezegd, op zijn Frans zoals dat paste bij de gebruiken van het deftige onderkomen, een cuisinier. De Minjer had al de nodige ervaring en was eerder chef-kok geweest bij het Zuid-Hollandse Koffiehuis in Den Haag.

Kees was in 1866 geboren te Amsterdam als zoon van koopman Nicolaas en Maria Schindehutte. Hij huwde met de uit Grave afkomstige Josephina Odems (1865-1919) die in 1890 beviel van hun eerste kind Johannes. Vervolgens komt het gezin in Den Haag terecht, waar een reeks aan kinderen werd geboren en waar Kees als kok op diverse plekken werkte om vervolgens in De Wijkerbrug terecht te komen.

Bij zijn komst was de nieuwe kok-baas direct verliefd op het fraaie pand dat zo'n uitmuntende reputatie genoot. De bijzonder fraaie ligging bij de brug aan de Vliet en de poort met boog om de binnenplaats op te komen, maakten diepe indruk. Kees ging enthousiast aan het werk om de reputatie van het etablissement hoog te houden. In 1906 draaide de zaak op volle toeren. Vrouw en later de kinderen werden ingeschakeld om de helpende hand te bieden. Zomers en 's winters was het een drukke boel. Zomers bood de lommerrijke tuin met speeltuin en gelegenheid tot roeien, vissen en zwemmen extra aantrekkingskracht.

Als kok kon Kees zich geheel uitleven wanneer hij de tijd ervoor had. Hij hield van bijzondere gerechten en grootse partijen. Hij kon organiseren als de beste en geen uitdaging was te dol voor hem. Deze locatie was ook ideaal om spraakmakende buitenpartijen te geven. Enkele keren per jaar gebeurde er wel eens iets groots, maar de meeste dagen waren gevuld met het verwennen van de reguliere restaurantbezoekers.

Het eten à la carte moet er voortreffelijk zijn geweest. Ook het hotelgedeelte was voortreffelijk. Dat De Wijkerbrug was gelegen nabij een halte van de stoomtram Den Haag-Leiden gaf extra klandizie en de benoeming tot bondscafé strekte tot aanbeveling. De eet- speel- en slaapgelegenheid was voor menig gezelschap het ideale doel voor een lekker dagje uit. Van schoolkinderen tot zangverenigingen.

Maar de roem en het harde werken eisten hun tol. Het echtpaar De Minjer-Odems vertrok naar Hilversum, waar ze nabij het station aan het Emmastraat 15 gingen wonen. Na een lang ziekbed overleed in 1918 eerst Kees en in 1919 zijn weduwe Josephina, beiden ruim 50 jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant