Het lichaam van het dode jong (rechtsonder) zal langzaam vergaan en opgaan in het nestmateriaal (foto/tekst: Caroline Walta).
Het lichaam van het dode jong (rechtsonder) zal langzaam vergaan en opgaan in het nestmateriaal (foto/tekst: Caroline Walta).

Ooievaar komt om in noodweer

Actueel 176 keer gelezen

Voorburg - De aanhoudende regen is voor jonge ooievaars een zegen en tegelijkertijd een groot gevaar. Er is een overvloed aan regenwormen, maar je kunt ook omkomen in je eigen nest. Dat is een van de ooievaarsjongen in het nest bij molen De Vlieger overkomen.

Het jong is waarschijnlijk niet fit genoeg geweest om te (blijven) staan tijdens de hevige buien. Het verenpak is op de weke delen te nat geworden, waardoor de vogel verder is verzwakt. Meestal zijn het kleine donskuikens die dit type noodweer niet overleven. Bij het ringen begin juni was de jonge ooievaar op het oog in goede conditie en mooi op gewicht, het overlijden komt dus als onaangename verrassing. Het lichaam van het dode jong zal langzaam vergaan en opgaan in het nestmateriaal. Het is na een paar uur al nauwelijks meer te zien (rechtsonder op de foto). De natuur kent vele gezichten...

Zaterdag 25 juni van 13.00 tot 15.00 uur is iedereen doorlopend welkom bij het nest bij Molen de Vlieger/Stadskinderboerderij Essesteijn, waar een excursie wordt verzorgd. Door de telescoop kunt u de activiteiten op het nest goed zien. Geschikt voor alle leeftijden en vooraf aanmelden is niet nodig. Adres voor navigatie is Voorburg, Essepad 1.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant