Lia de Jong uit Stompwijk (foto/tekst: Dick Janssen).
Lia de Jong uit Stompwijk (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Lia de Jong?

Algemeen 541 keer gelezen

Stompwijk - Als je in Stompwijk vraag naar Lia en Fried, weet iedereen hen te vinden. Midden in Stompwijk op de hoek van de Dr. Van Noortstraat en de Meerlaan, tegenover De Bles woont de familie de Jong.

Deze week ga ik langs bij Lia de Jong-Zwetsloot (61). Geboren in het ziekenhuis te Leiden, groeide zij op in Hazerswoude-Dorp. Al op haar 19e ging zij in Stompwijk wonen, waar zij met Fried de Jong trouwde, een geboren en getogen Stompwijker die ook van een boerderij kwam. Via een klein huisje aan de Dr. Van Noortstraat kwamen zij terecht in hun huidige woning, waar zij nu al meer dan 40 jaar wonen. Zij kregen twee dochters en een zoon. Lia heeft eerst op kantoor gewerkt in Hazerswoude-Rijndijk en heeft daarnaast ook 34 jaar een administratiekantoor aan huis gehad. Sinds 1,5 jaar is zij gestopt met werken, maar ze heeft het nog druk zat met andere zaken. Waaronder een dag oppassen op haar kleindochter.

Een van de bezigheden waar Lia in het dorp bekend om staat is haar werk voor de Stichting Amigos. "Mijn dochter Linda trok na school de wijde wereld in en kwam op een gegeven moment in Bolivia terecht om daar vrijwilligerswerk te doen in een weeshuis. Daar werd zij zó geraakt door de armoede van de bevolking op het platteland, dat zij meer voor hen wilde doen. Die mensen hebben daar echt helemaal niets." Om fondsen te werven is toen in Nederland de Stichting Amigos opgericht. Lia en wat kennissen uit het dorp namen zitting in het bestuur. Inmiddels bestaat de stichting 12,5 jaar en die tijd heeft de stichting veel voor de medemens in verschillende landen kunnen betekenen. De meeste steun is naar de kinderen in Bolivia gegaan, maar daarnaast waren en zijn er ook projecten in andere landen als Argentinië en Nepal (bijv. na de aardbeving).

Lia is zelf drie keer in Bolivia geweest. "Natuurlijk ben je er door de verhalen van je dochter op voorbereid, maar het is toch wel schrikken als je met eigen ogen ziet hoe weinig de mensen daar hebben", aldus Lia. Inmiddels zijn alle gezinsleden wel een keertje naar Bolivia en/of Argentinië geweest om de projecten van Amigos en het weeshuis te bezoeken. Dochter Linda woonde er zelf 9 jaar, maar is inmiddels weer voor onbepaalde tijd terug in Europa. Dat betekent niet dat de projecten stoppen. De regelmatige bezoeken aan haar Boliviaanse (schoon)familie zal zij nu gaan combineren met bezoeken aan de projecten. Bovendien is er een coördinator ter plaatse en wordt via internet ook een oogje in het zeil gehouden. "Iedere cent die wij daar uitgeven wordt verantwoord", benadrukt Lia als bestuurslid van Amigos.

Begin dit jaar heeft Amigos ruim 1500 kinderen een schoolpakketje kunnen schenken. Daarnaast is er ook elk jaar de Amigos Fluoractie, waarbij kinderen preventief een fluorbehandeling krijgen met een tandenborstel en tandpasta. Dit jaar hebben al bijna 500 kinderen een fluorbehandeling gekregen. Naast deze acties ondersteunt Amigos ook concrete aanvragen van organisaties die zich inzetten voor kinderen met een beperking, een kinderdagverblijf, een weeshuis en internaten in Bolivia. In Argentinië ondersteunt Amigos een muziekproject in een arme sloppenwijk voor immigrantenkinderen uit Bolivia. Daarnaast worden beurzen gegeven voor klassen van arme staatsscholen om een educatief bezoek te brengen aan het Anne Frank museum in Buenos Aires.

Sinds 2004 wordt door de familie De Jong één keer per jaar in de kantine van Stompwijk'92 een kaartavond gehouden om geld in te zamelen voor Amigos. De kaarters rouleren volgens een zelf uitgedacht systeem, waardoor je toch altijd met een bekende aan tafel zit (al moet dat in Stompwijk niet al te lastig zijn – red.). Verder doet de stichting in december gezinsbezoeken met Sint & Piet en staan zij op Koningsdag op de vrijmarkt in Leidschendam en op de Landlevenfair tijdens de Stompwijkse Paardendagen. "Daar verkopen we spulletjes uit Boliva, zoals zelfgemaakte armbandjes, maar ook wat meer toeristische zaken uit Zuid-Amerika en zelfgemaakte creakaarten", geeft Lia aan. Afgelopen weekend kon er via de Rabobank geld bij elkaar worden gefietst tijdens de Goede Doelenrit. Zelf geeft Lia ook wel eens een presentatie over Amigos en de projecten die worden gesteund.

Maar Lia doet nog meer. Zo is zij in 1987 toneel gaan spelen bij de Stompwijkse Toneelvereniging. "Ik ben dol op acteren, maar heb de laatste tijd vooral veel gesouffleerd", vertelt zij. Verder zit zij sinds 1987 in het Eigentijdse koor EMS van de Laurentiusparochie. Sowieso is zij actief in de kerk. Zo zit zij in de tekstgroep om de eigentijdse missen voor te bereiden die 9 tot 10 keer per jaar plaatsvinden. "Ik vind zingen leuk en zo kan ik het nuttige met het aangename verenigen", zegt zij. Tevens bereidt zij ook al zo'n 12,5 jaar de Kinderwoorddiensten voor. En sinds 2003 zingt zij bij het parochiekoor tijdens rouw- en trouwdiensten. Daarnaast gaat zij regelmatig voor bij avondwaken voor overleden dorpsgenoten.

Een grote hobby van Lia is fietsen. Wekelijks rijdt zij een tocht met de Toerclub Stompwijk vanaf het sportpark De Meerhorst. "Gewoon op dikke banden hoor, niet op de racefiets. Meestal rijden we zo'n 50 tot 60 km." Ca. 15 jaar is zij ook captain geweest. "Dan rijd je voorop en je bepaalt de route", legt zij uit. Ze gaat ook regelmatig op fietsvakantie met haar man Fried. "Eigenlijk zijn wij voor onszelf niet zo van de lange vakanties en reizen", geeft zij aan.

Hoewel zij meer een fietser is, vindt Lia wandelen ook leuk. Binnenkort gaat zij zelfs voor de tiende keer de Vierdaagse in Nijmegen lopen. "Ik had het zo uitgekiend dat mijn tiende keer precies samenvalt met de 100e keer dat de Vierdaagse gelopen wordt", vertelt zij. "Dat wordt dus dubbel feest."

De redactie wenst haar alvast succes en veel plezier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant