Theo Kok (foto/tekst: Dick Janssen).
Theo Kok (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Theo Kok?

Actueel 1.252 keer gelezen

Leidschendam - Bijna iedereen, jonger dan 35 jaar oud, die zwemles heeft gehad in Zwembad De Fluit in Leidschendam, zal wel eens te maken hebben gehad met Theo Kok.

Tijdens zijn studie als sport(bege)leider bij het CIOS ging Theo Kok al als oproepkracht aan het werk in het oude zwembad De Fluit als badmeester / toezichthouder. Dat deed hij een jaar of vijf en na het afronden van zijn opleiding kwam hij 30 jaar geleden in vaste dienst bij het zwembad in Leidschendam. "Hier heb ik best een unieke carrière meegemaakt", vindt Theo. "Begonnen als toezichthouder, werd ik zweminstructeur, ploegleider die 's avonds en in het weekend een team van vier of vijf personen aanstuurde en vervolgens assistent-bedrijfsleider onder Hans Schnitker." Toen Schnitker in 2007 overleed werd Theo Kok bedrijfsleider/manager. Deze functie bekleedt hij nog steeds; ook nu het zwembad is overgegaan van de gemeente naar Sportfondsen.

Bovendien is hij intensief betrokken geweest van het hele traject van het oude naar het nieuwe zwembad. "Niet alleen ik, maar het hele team van het zwembad heeft daar een bijdrage aan geleverd", geeft Theo aan. "Wij hebben een wensenpakket neergelegd en 80 tot 85% van die wensen is overgenomen. We zijn ook ontzettend bij met het nieuwe zwembad. Het oude zwembad was echt wel op na 46 jaar. We hebben de laatste jaren hard moeten werken om het bad open te houden. In vergelijking met de oude Fluit is dit echt het walhalla", vertelt hij in zijn nieuwe kamer.

Sommigen missen wel het buitenbad bij het nieuwe zwembad. "Als je het aan mij persoonlijk vraagt, vind ik het ook wel jammer maar ik snap het wel", zegt Theo daarover. "De bezoekersaantallen liepen namelijk fors terug. Mensen zijn mobieler geworden en kunnen gratis naar recreatiegebieden in de omgeving zoals Vietland, Noord Aa en Delftse Hout, of naar het strand in Scheveningen of Kijkduin. We hebben een leuke tijd gehad en veel lol beleefd in zowel het binnen- als het buitenbad van het oude zwembad." Het nieuwe zwembad heeft een doelgroepenbad en een wedstrijdbad en een peuterpad met waterspeelplaats. "Er is geen speciaal recreatiebad meer, maar je kunt, naast het baantjes zwemmen, nog steeds dagelijks recreatief zwemmen", vult Theo aan. "En op gezette tijden vind je ook matten en ander spelmateriaal in het zwembad."

Theo vertelt echt alle zwemlessen in De Fluit te hebben gegeven die het zwembad te bieden heeft/had, aan zowel jonge kinderen als volwassenen, en daarnaast ook Fit & Vitaal, aquarobics, aquajoggen, trimzwemmen, enz. "Ik heb heel veel kinderen aan hun zwemdiploma geholpen tussen 1986 en 2002", weet Theo. "Maar hoeveel? Wel meer dan 5.000 in ieder geval. Op een gegeven moment kreeg ik ook kinderen op zwemles wiens vader of moeder zelf nog zijn of haar diploma bij mij heeft behaald."

Het leszwemmen op zich is niet echt veranderd de laatste jaren, maar wel is de communicatie met ouders belangrijker geworden, weet Kok. "Die zijn mondiger, net als de kinderen zelf trouwens. Vroeger was er eens in de maand een kijkles, maar tegenwoordig kijken de ouders bij iedere les toe." In het nieuwe zwembad zijn er meer mogelijkheden voor zwemles. "Nu al krijgen zo'n 450 kinderen per week zwemles en we kunnen er nog best meer bij gebruiken", vertelt Kok. "Je kunt in veel gevallen bijna gelijk beginnen."

Theo groeide vanaf zijn 5e op in Leidschendam, maar woont inmiddels al jaren in Zoetermeer. Hij is naast zijn werk niet actief in de zwemsport. "Ik ben meer van voetbal en tennis", aldus Kok. Hij is dan ook 25 jaar actief geweest als trainer / coach bij voetbalverenigingen als RKAVV, SEV, Devjo en Forum Sport, waarvan 17 jaar betaald. De laatste jaren is hij vrijwillig trainer/coach van het elftal van zijn zoon bij FC Zoetermeer. Verder loopt hij regelmatig hard. "De laatste tijd met de drukte rond het nieuwe zwembad wat minder, maar binnenkort gaan we dat weer oppakken", neemt hij zich tot slot voor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant