De grijze bak wordt een PMD bak voor plastic, metaal en drinkpakken (foto: PR Avalex).
De grijze bak wordt een PMD bak voor plastic, metaal en drinkpakken (foto: PR Avalex).

Iedereen moet aan nieuw afvalbeleid geloven

Actueel 303 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Omgekeerd afval inzamelen. Binnenkort moet iedereen eraan geloven. Avalex, Leidschendam-Voorburg en vijf andere gemeenten in de regio hebben een gezamenlijk doel. Zij willen in 2020 75 procent van het afval scheiden en nog maar honderd kilogram restafval per persoon per jaar overhouden.

Door Denise Quik

De een draait z'n hand er niet voor om en de ander ziet er als een berg tegenop. Met het 'Nieuwe Inzamelen', zoals Avalex het liever noemt, gaat er een aantal dingen veranderen. "We gaan service geven op grondstoffen", zegt Marijke de Vries van Avalex. "Onder grondstoffen verstaan we papier en karton, PMD (plastic, metaalverpakkingen en drinkpakken) en GFT. Deze grondstoffen gaan we aan huis inzamelen. Wat overblijft is restafval. Dit moet naar een logische plek in de wijk." Dit nieuw afvalsysteem is hard nodig, weet De Vries: "Grondstoffen raken op. Dat is zonde voor de toekomstige generaties. We moeten de wereld nét wat beter achterlaten dan hoe we hem hebben aantroffen."

Je houdt maar weinig restafval over als je goed scheidt, zegt De Vries: "We maken het juist makkelijk voor de mensen. Je krijgt straks maximaal drie containers in de tuin. Dat hebben veel mensen nu ook al. De bakken zijn voor PMD, GFT en papier en karton. Restafval breng je naar een centrale plek in de wijk, maximaal 200 tot 250 meter lopen. En wat is dan precies restafval? Bijna niks. Kattenbakkorrels, zakken chips en luiers bijvoorbeeld." De huidige grijze bak wordt straks een PMD-bak. Daarom verandert de deksel van de restafvalcontainer of krijgt een paarse sticker.

Mensen die het nog niet zo zien zitten, wil Avalex een duwtje in de rug geven. "Het besef moet nog een beetje doordringen dat het eigenlijk heel makkelijk is. We zamelen bijna alles aan huis in. Daarom gaan we veel voorlichting geven in de wijken en grondstofcoaches inzetten. PMD is bijvoorbeeld nog niet zo bekend. Soms is het ook onwetendheid wat mensen tegenhoudt. Wij lichten de inwoners van Leidschendam-Voorburg graag in."

De eerste inwoners van Leidschendam-Voorburg gaan dit najaar al aan de slag. Het gaat om de wijk Voorburg-Midden, waar mensen nu nog afval in zakken aanbieden. "Dat is vooral in de zomer vanwege de meeuwen niet erg fijn en zorgt voor veel overlast. Daarom pakken we deze wijk als eerste aan. Dan zijn de bewoners gelijk af van de meeuwenproblematiek." Desbetreffende wijkbewoners krijgen tegen die tijd bericht, aldus De Vries: "We gaan ze goed informeren. Veel uitleg geven, bijeenkomsten organiseren en grondstofcoaches inzetten. Ook komt er een digitaal platform waar man kan meepraten over de inrichting van ondergrondse containers." De andere wijken volgen daarna. Het gehele traject gaat zo'n vijf jaar duren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant