Afbeelding

Koeien verhuizen met kaasboerderij naar Stompwijk

Actueel 1.135 keer gelezen

Stompwijk - Voor het eerst in ruim 400 jaar zal het komende zaterdagochtend stil zijn op de oude kaasboerderij aan de Geerweg in Zoeterwoude. Geen rumoer meer van koeien die gemolken worden. Geen rammelende emmers meer met melk voor de kalveren. Vandaag van 13.00 tot 15.00 uur zullen de koeien van Boerderij de Vierhuizen namelijk van hun oude plek naar hun nieuwe onderkomen wandelen, 800 meter verderop, aan de Ondermeerweg in Stompwijk, waar het familiebedrijf wordt voortgezet. 

Eerst gaan de koeien een poosje het land in, omdat ze, net als in het voorjaar, ongetwijfeld bokkesprongen gaan maken. Pas als ze een beetje gekalmeerd zijn, na een half uur of zo, gaan ze over de weg richting Stompwijk. 

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het nieuwe gebouw, waarin ook een geheel nieuwe kaasmakerij is gerealiseerd. Het gebouw is maximaal aangepast aan de biologische en natuurvriendelijke manier van werken van het bedrijf. Zo is het volledig energieneutraal, en hebben de koeien een zeer ruime en lichte stal tot hun beschikking. Ook is de stal zo gebouwd dat de koeien zoveel mogelijk de keuze hebben tussen de stal en de wei. 

Door de verhuizing van Boerderij de Vierhuizen verliest de gemeente Zoeterwoude één van haar 9 kaasboerderijen, terwijl de gemeente Leidschendam-Voorburg er juist voor het eerst sinds jaren weer één binnen haar grenzen zal hebben. 

Het boerderijwinkeltje, waar de biologische Wilde Weide Kaas van De Vierhuizen te koop is, blijft overigens voorlopig nog wel op de oude plek. Ook die zal te zijner tijd verhuizen naar de nieuwe locatie, maar daar is nog een tweede verbouwing voor nodig. 

Zie ook www.kaasboerderijdevierhuizen.nl.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant