Jan van Leeuwen.
Jan van Leeuwen.
WIE IS?

Wie is Jan van Leeuwen

Actueel 2.113 keer gelezen

Leidschendam - Onlangs werd Leidschendammer Jan van Leeuwen 75 jaar. Het feest werd gevierd bij Le Grand Car Collection in Voorschoten. Dit is een museumachtige locatie vol met oude/klassieke auto's, brommers en motoren; Jans lust en leven.

Jan Leeuwen is geen onbekende in Leidschendam. Vroeger reed hij motorraces en had ook een motorzaak in de Venestraat in Leidschendam. Het begon allemaal op zijn 16e met het sleutelen aan brommers. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor vrienden. "Het was vooral opvoeren in die tijd", lacht Jan. Zijn eerste brommer in 1958 was een Oostenrijkse HMW Admiraal.

Uiteraard moest er ook geracet worden met de brommers. Dat gebeurde tijdens de Sterrendagen voor brommers op het circuit van Zandvoort. In Rockanje reed hij in 1962 zijn eerste wegrace en werd daar 10e tijd in de finale. Daarna moest hij in militaire dienst en mocht hij niet racen. Hij pikte de draad weer op in 1964 en kocht toen een 50cc Honda (RC) productieracer met een topsnelheid van ca. 130 km/u. Het jaar daarop werd hij zelfs Nederlands kampioen bij de junioren in de klasse 50 cc en in 1966 eindigde hij als derde. In 1967 werd hij wederom Nederlands kampioen, maar nu met een Honda CR in de 125cc. Vervolgens werd hij in 1968 tiende bij de TT in Assen. In 1969 liep hij echter een gecompliceerde beenbreuk op tijdens een wedstrijd in Hilvarenbeek en besloot hij te stoppen met racen.

Ondertussen moest er natuurlijk wel brood verdiend worden. Hij was autoplaatwerker en spuiter en begon daarnaast met de handel in nieuwe en gebruikte brommers en motorfietsen. Dit resulteerde in 1973 in de opening van zijn eigen zaak: Leidschendams Eerst Motor Centrum (LEMC) aan de Venestraat met de werkplaats aan de Jagerstraat. Dat liep - ondanks een tussentijdse brand - goed totdat de recessie in 1989 roet in het eten gooide en hij (zelf) besloot ermee op te houden. Hij ging vervolgens werken bij Frans Roos in het onderhoud van luchtmachines, kraanwagens en ander materieel. Daarna werkte hij tot zijn pensioen bij Hydro Constructie in het onderhoud en de reparatie van hydraulische machines.

Een grote belevenis voor Van Leeuwen was zijn bezoek aan Japan in 1973. "Ik ben daar 17 dagen geweest met een gezelschap van de FOCWA en heb onder andere de fabrieken van Toyota, Nissan en Suzuki gebracht. Maar het hoogtepunt was wel het bezoek dat ik individueel bracht aan de fabriek van Honda. Ik kreeg daar een warme ontvangst en een rondleiding en de Japanners vonden het schitterend dat ik zulke successen had behaald met hun Honda motorfiets. Ik kon het ze allemaal laten zien omdat ik mijn foto's had meegenomen. Bij mijn vertrek kreeg ik zelfs een gouden elektronische aansteker mee met een Honda-logo erop."

Zo rond zijn pensioen, 10 jaar geleden, kwam hij via een vriend terecht in de werkplaats van Le Grand Car Collection, vol met honderden oude brommers. Daar kon hij zijn hart ophalen en zijn 65e verjaardag werd dan ook daar in de werkplaats gevierd. Tot op de dag van vandaag sleutelt hij dus nog steeds bijna dagelijks aan brommers. "Het is mijn taak om de oude brommers rijdend te maken en dan worden ze hier opgeknapt/gerestaureerd en worden ze tentoongesteld of verkocht", vertelt Jan. De opgeknapte brommers zijn te zien in de locatie van Le Grand Car Collection aan de Rouwkooplaan 29-31 in Voorschoten, in feite een bedrijf voor de stalling, verhuur en restauratie van klassieke auto's. Als je daar rondloopt, kijk je je ogen uit; je weet niet wat je ziet: Amerikaanse auto's, BMW 's, Porsches, motoren, brommers enz. Aan de muur hangen nostalgische advertenties/platen en foto's, er staan jukeboxen en er is een gezellige bar gemaakt. De locatie is echter uitsluitend op afspraak door klanten en liefhebbers te bezichtigen.

Knetterend wordt er plots een brommer in de werkplaats gestart. Jan kijkt op en verliest even zijn aandacht voor ons gesprek. Tijd om op te stappen. Jan moet weer aan de slag (DJ).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant