Wijkagent Joke Smit.
Wijkagent Joke Smit.
DE WIJKAGENT

De wijkagent: Joke Smit

Actueel 965 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Joke Smit (62) werkt bijna 40 jaar bij de politie. "Ik ben in Den Haag begonnen en heb ook nog 17 jaar in Zoetermeer gewerkt. Dat was wel erg druk; dat is in die tijd echt een grote stad geworden. Leidschendam-Voorburg is veel meer een stad met nog een beetje dorpskarakter", vindt zij.

Joke is nu zo'n 9 jaar wijkagent in Leidschendam-Voorburg. Eerst in Voorburg-West en Park Leeuwenbergh, ("links èn rechts van de Vliet", lacht ze) maar is sinds tweeënhalf jaar wijkagent in Essesteijn en sinds enige tijd (tijdelijk) ook in De Zijde en Park Veursehout. De wijk telt één basisschool. "Dus ik geef in december ook nog wel vuurwerkles, net als de andere wijkagenten met scholen." Ook de parkeerproblemen op de Wilgendreef zijn een aandachtspunt. Forenzen die hun auto in de wijk parkeren en dan bij het station op de RandstadRail stappen om naar hun werk gaan zorgen voor veel parkeerdruk. "Sinds het op bepaalde tijden een blauwe zone is geworden lijkt dat wel wat beter te gaan", laat zij weten.

Maar liefst ca. 38% van de bewoners van de wijk bestaat echter uit ouderen. Ook het zorgcentrum De Mantel van Florence staat in haar wijk en de aanleunwoningen De Panden. Dat betekent dat zij veel te maken heeft met ouderenproblematiek. Vooral babbeltrucs zijn iets waar zij de strijd mee wil aangaan. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. "Er is een scala aan smoezen waarmee ze binnen proberen te komen", weet Joke.

"Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze willen een bloemetje bezorgen, of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. Vaak gaat het om twee personen, waarbij de een de bewoner bezighoudt en de ander elders in de woning zijn slag slaat. Ik adviseer mensen om de deur niet open te doen voor onbekenden en te zorgen dat je een kijkgaatje hebt zodat je kunt zien of er een vreemde of bekende voor de deur staat. Je hebt tegenwoordig zelfs apparaatjes waarmee je even een foto kunt maken van iemand die voor de deur staat. Als je het dan niet vertrouwt doe je gewoon niet open en kun je die foto eventueel aan ons afstaan als blijkt dat die persoon elders zijn slag heeft geslagen."

"Ook heb je het zogenaamde 'shoulderen'. Het slachtoffer pint bij een supermarkt of neemt geld op bij een pinautomaat. Ongemerkt kijkt de dader over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Daarna steelt de dader de pinpas met een smoesje, door hun slachtoffer af te leiden in de supermarkt. Vervolgens haalt de dader grote bedragen van de rekening. Of er wordt gebeld met een smoes om zo alsnog de pincode te pakken te krijgen."

"Ik vind het zo laag en gemeen, die oplichterspraktijken", vervolgt Joke. "Veel oudere mensen worden opgelicht en niet alleen door onbekenden maar soms zelfs door vrienden en familie.

De wijkagent stapt regelmatig op de fiets om de wijk in te gaan. "Als wijkagent heb je veel uitgebreider de tijd om naar mensen te luisteren. "Ik praat veel met mensen en hun (klein)kinderen. Soms adviseer ik hen ook om de bestedingslimiet op een bankpas te verlagen zodat, als er wat gebeurt, er niet direct heel veel geld wordt opgenomen. Vaak geven oudere mensen geen dubbeltje uit, dus heeft het helemaal geen zin om veel geld op te kunnen nemen."

Zij vindt het fijn om mensen te kunnen helpen in noodsituaties, eventueel contact te leggen met de zorg en later ook terug te koppelen. "Ik ga veel op bezoek en vang dan signalen bij de mensen, zorgverleners en vrijwilligers op, als het niet zo goed gaat. Verder vind ik het heel dankbaar werk. Vaak zijn mensen al blij als je alleen maar even luistert. De eenzaamheid onder ouderen is soms heel erg groot. Zij denken al snel: 'leuk er komt iemand langs' en doen dan te snel en te makkelijk de deur open. Sommigen laten de deur zelfs op een kier staan. Ik adviseer om minstens een kierstandhouder te gebruiken zodat iemand niet direct naar binnen kan als je de deur opent."

"Jongeren tussen de ouderen wonen zou beter zijn, zodat zij ook een oogje in het zeil kunnen houden in hun omgeving, mensen kunnen verzorgen en helpen", is Joke van mening. "De gemeente kan immers ook niet alles doen en regelen."

Wijkagent Joke Smit houdt iedere eerste dinsdag van de maand van 11.00 tot 12.00 uur spreekuur in wijkcentrum Essesteijn (bij sporthal). Zij is bereikbaar via tel. 0900-8844 (uw boodschap of terugbelverzoek wordt doorgegeven) en via e-mail: joke.smit@politie.nl. Op twitter is Joke Smit te volgen op @WAGEssesteijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant