SEV Walking Football neemt in populariteit toe (archieffoto: AW).
SEV Walking Football neemt in populariteit toe (archieffoto: AW).

Eerste SEV Old Stars / Old Music Walking Football Tournament

Sport 869 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg Vrijdag 9 juni organiseert SEV op Sportpark De Kastelenring het eerste SEV Old Stars / Old Music Walking Football Tournament.

Naast het (oudste) Hemelvaart Jeugdvoetbaltoernooi (25 mei), het G-toernooi (3 juni), het Seniorentoernooi 7*7 toernooi (27 mei) en het Veteranentoernooi 7*7 (35+ voetbal; 10 juni) belooft dit walking football (60+ voetbal in wandeltempo) toernooi een traditie binnen de Leidschendamse voetbalvereniging te worden. Voor het eerst in de clubhistorie is zelfs voor alle seniorentoernooien livemuziek geregeld. Vrijdagavond 9 juni sluit de Leidschendamse band Cheek to Cheek (de voormalige Chevy Rockers met drummer & oud-SEV lid Jaap Jan de Back!) het toernooi met een spetterend optreden af. Jacques Remmerswaal was begin vorig kalenderjaar één van de initiatiefnemers tot het oprichten van de walking football (WF) afdeling binnen SEV. "Het SEV Old Stars / Old Music Walking Football Tournament wordt het voorlopige hoogtepunt in ons nog prille bestaan. Het voetbaltoernooi is voor teams bestaande uit 60-plussers, maar afhankelijk van de inschrijving kunnen ook 55-plussers meedoen. Er doen teams uit binnen- en buitenland mee!" Walking Football clubs uit Engeland en België hebben namelijk belangstelling getoond.

WF is een sterk groeiende voetbaltak in Nederland en waaide Europa over vanuit Engeland. Remmerswaal: "Het is afgestemd op ouderen. Er wordt in 6 tegen 6 wedstrijdjes met kleine doeltjes zonder keeper niet gerend, en er mogen geen slidings gemaakt en ballen boven heuphoogte gespeeld worden." Na het toernooi is er een BBQ. SEV hanteert een open inschrijving (vol = vol) en verwacht dat teams op de hoogte zijn van en ervaring hebben met het spelen van WF. Individueel inschrijven kan ook. Je wordt dan met anderen ingedeeld. De kosten per team bedragen 50 euro (max. 10 spelers, incl. BBQ en Muziekavond). Ter voorbereiding op het toernooi bestaat de mogelijkheid om in clinics kennis te maken met WF op de dondermiddag (15:30-16:30 uur). Aanmelden voor toernooi en clinic kan via celandajacques@hotmail.com.

Hoogtepunt van SEV WF tot nu toe was deelname aan het Ancient Mariners 'Grimsby Saturday League' Walking Football Festival op de Bradley Playing Fields in Grimsby (Engeland). "Eén van ons, Joop Verhoek, heeft veel contacten in Engeland. Toen hij een visje uitgooide werden wij direct uitgenodigd. Hun toernooi kreeg daarmee een internationaal tintje." Ieder land kent nog zijn eigen regels en er wordt flink geëxperimenteerd. "In Grimsby had elk team wel een keeper, was er een cirkel voor de goal, waarin je als verdediger op straffe van een strafschop niet mocht komen. Daardoor verloren wij veel wedstrijden. Ook mocht daar de bal wel boven de heup worden gespeeld. Het wordt inderdaad tijd dat er internationaal uniforme regels komen."

Sportwethouder Nadine Stemerdink was vorig jaar aanwezig bij de kick-off van SEV WF, maar een startsubsidie kreeg SEV toen niet. Remmerswaal: "De gemeente bleek nog niet zo ver, omdat het pas net haar nieuwe sportvisie had vastgesteld. Voor het toernooi hebben we wel subsidie aangevraagd, omdat we nog niet alle kosten gedekt hebben kunnen krijgen. Daar staat de gemeente wel voor open. Recent is met de sportwethouder gesproken en is steun toegezegd bij het in beweging krijgen van ouderen. Veel oudere inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg hebben onlangs een brief ontvangen over de Vitaliteitsmarkt in sporthal De Fluit op vrijdag 28 april. Wij zullen daar ook vertegenwoordigd zijn."

Naast trainen op donderdag (v.a. 15:30 uur) heeft SEV WF in haar nog jonge bestaan al meegedaan aan verschillende toernooien. Remmerswaal: "Met Engelse, Duitse en Belgische tegenstanders en onder anderen bij ADO Den Haag en Heracles met tegenstanders als ook NAC en FC Utrecht. We hebben ook veel geoefend tegen Sweet Lake Old Stars, Hillegersberg en Olympia. Wedstrijden tegen Katwijk en SJC staan de komende periode op het programma. SEV WF bestaat nu uit 20 leden. De werkgroep WF Haaglanden (w.o. SEV (als voorzitter), ADO Den Haag en het Nationaal Ouderen Fonds) bekijkt nu hoe WF verder in de regio kan worden uitgerold." Met buurman RKAVV sprak SEV al, maar Remmerswaal zoekt ook contact met de andere voetbalclubs in Leidschendam-Voorburg. "Ik zou ook graag van Forum Sport, Wilhelmus en Stompwijk'92 willen vernemen of er interesse is om daar WF op te zetten. De werkgroep kan daarbij helpen."

RKAVV Veteranen bekerfinalist

Zaterdag was geen reguliere speeldag in de standaard- en overige voetbalcompetities, maar bij RKAVV stonden er wel interessante bekerwedstrijden voor overige senioren op het programma. Zo bereikten RKAVV Zaterdag 3 (t.k.v. Hellevoetsluis 6) en RKAVV Zondag 5 (t.k.v. Neptunus/Schiebroek 6) de halve finales en werd RKAVV Zondag 4 door Valken'68 Zaterdag 5 in de kwartfinale uitgeschakeld. Hoogtepunt in de diepe namiddag was de halve finale in het Veteranen Districtsbekertoernooi RKAVV 1-Rockanje 1. De eindstand na de reguliere speeltijd was 3-3. Marco Willemse (2) en Michel van der Sman (assist: Marco Willemse) scoorden. De strafschoppenserie werd in het voordeel van RKAVV beslist. Keeper Frans Mom stopte er één en keek er één over. De bekerfinale tegen De Jonge Spartaan (Middelharnis) is op zaterdag 20 mei (15:00 uur) op sportpark Zegersloot (ARC) in Alphen aan den Rijn.

RKAVV JO11 2 & RKAVV MO13 1 kampioen

RKAVV noteerde zaterdag ook de eerste kampioenen van het seizoen. RKAVV Jongens Onder 11 jaar (JO11) 2 werd de eerste kampioen. In een rechtstreeks thuisduel tegen nummer 2 Graaf Willem II VAC JO11 6 werd met 3-0 gewonnen. RKAVV Meisjes Onder 13 jaar (MO13) 1 werd kampioen in de hoofdklasse door een 2-0 thuisoverwinning op Smitshoek MO13 1. Een unieke prestatie volgens RKAVV Technische Commissie lid Meidenvoetbal Johan Greuter. "Nog nooit behaalde een meidenteam uit onze gemeente een kampioenschap op dit niveau. De Hoofdklasse is voor meiden van die leeftijd het hoogste podium." Dit kampioenschap kwam niet als een verrassing. "MO13 1 is een talententeam, dat zich in eerdere leeftijdsgroepen ook al bewezen heeft. Velen stromen volgend seizoen door naar de MO15, maar de verwachting is wel dat de nieuwe MO13 weer een team wordt dat op dit niveau kan spelen. Veel aanvulling komt uit de huidige MO13 2, dat dit seizoen heel veel geleerd heeft in de 1e klasse. Gelukkig zien we ook dat de regioclubs beter worden. Er komt daardoor meer kwaliteit boven drijven, wat het meidenvoetbal ten goede komt." Volgens Greuter heeft het meiden-en vrouwenvoetbal in Nederland 'goud' in handen. "We zijn het op 3 na grootste voetballand van Europa. Met onze infrastructuur kunnen meiden eigenlijk overal voetballen en is de drempel laag. RKAVV is met bijna 200 vrouwelijke leden een van de grotere verenigingen in de regio. RKAVV heeft het meiden- en vrouwenvoetbal omarmd en er veel in geïnvesteerd." Er gaat niet alleen zorg en aandacht uit naar de hoogste teams. "Ook de lager spelende 2e en soms zelfs 3e teams in de leeftijdsgroepen hebben de beschikking over voldoende trainingsmogelijkheden en enthousiaste trainers die de meiden iedere week een stukje beter maken." Bij RKAVV spelen meiden in principe in meidenteams. "Maar als meiden zo goed kunnen voetballen, kunnen ze bij de jongens in een selectieteam meedoen. Er is kortom voor ieder niveau een (meiden)team bij RKAVV. Zondag 30 april is de jaarlijkse Vriendinnen Dag – Open Training Dag en in mei zijn alle meidentrainingen voor ook niet-leden opengesteld. Zie www.rkavv.nl voor meer informatie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant