Wethouder Frank Rozenberg besloot op te stappen nadat hij niet gesteund werd door de coalitiepartijen (foto: Michel Groen).
Wethouder Frank Rozenberg besloot op te stappen nadat hij niet gesteund werd door de coalitiepartijen (foto: Michel Groen).

Coalitie valt na aftreden wethouder

Actueel 1.168 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Wethouder Frank Rozenberg (GBLV/Gemeentebelangen) heeft de gemeenteraad gisteren tijdens het spoeddebat om een te vroeg gepubliceerd raadsbesluit laten weten zijn functie als wethouder van de gemeente Leidschendam-Voorburg met onmiddellijke ingang neer te leggen.

Directe aanleiding voor zijn besluit was het wegvallen van steun bij de coalitiepartijen in het dossier voorbereidingsbesluit Huygenskwartier. Het voorbereidingsbesluit was al gepubliceerd zonder dat de raad met het voorliggende voorstel had ingestemd. Het opstappen van de wethouder leidde ertoe dat de GBLV-fractie uit de coalitie van GBLV, D66, PvdA en GroenLinks is gestapt. Walter Rosbenders, fractievoorzitter GBLV: "Als we dan kijken naar het dossier voorbereidingsbesluit Huygenskwartier, het feitenrelaas en de sterke analyse die onze wethouder in het raadsdebat gaf, dan had dat nooit een reden mogen zijn van de andere coalitiepartijen om de steun voor Rozenberg eerder deze week in te trekken. Het vertrouwen bij GBLV was daarmee ook weg, dat verder gaan met de coalitie nog zin zou hebben."

GBLV vond dat de inhoud niet meer voorop stond, maar dat op basis van beeldvorming de wethouder in een onmogelijke positie werd weggezet. Rosbenders: "Voor het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg is dit geen goede ontwikkeling. Het proces onder leiding van de burgemeester om de bestuurlijke verhoudingen na de bestuurscrisis in 2014 te normaliseren is in ieder geval weer mijlenver teruggeworpen." De fractie GBLV is haar wethouder altijd blijven steunen en is trots op wethouder Rozenberg voor zijn inzet op allerlei gebieden. "De grootste vrees die GBLV/Gemeentebelangen nu heeft, is dat de stappen die zijn gezet in de open bestuursstijl ook van de baan zijn. Dat de oude bestuurscultuur van tegendenken in plaats van meedenken met inwoners, verenigingen en bedrijven weer hoogtij gaat vieren."

De fractievoorzitters van de andere coalitiepartijen D66, PvdA en GroenLinks betreuren de gebeurtenissen rond het Huygenskwartier. "Deze gang van zaken is niet goed voor het Huygenskwartier, niet in het belang van onze gemeente en een persoonlijk drama voor wethouder Rozenberg." D66, PvdA en GL tonen wel begrip voor het besluit van wethouder Frank Rozenberg om af te treden. "Er is rond dit dossier te veel onduidelijk gebleken en te veel misgegaan om dit dossier op een goede, transparante wijze tot uitvoering te brengen. Vanuit het belang van onze mooie gemeente en vanuit de verantwoordelijkheid van de Raad voor transparante en rechtmatige besluitvorming, kunnen wij ons vinden in het besluit van wethouder Rozenberg om af te treden. Wij waarderen het dat hij zelf de verantwoordelijkheid neemt voor de gang van zaken en hieruit zijn eigen conclusies trekt."

D66, GL en PvdA benadrukken dat zij – hoewel zij het besluit van wethouder Rozenberg om af te treden steunen – nog steeds veel waardering hebben voor zijn inzet en die van zijn fractie, GBLV. "Het vertrouwen in dit coalitieprogramma en deze coalitie van GBLV, D66, PvdA en GL staat voor ons recht overeind. Wij hopen - waar mogelijk samen met onze collega's van GBLV - met alle partijen in de Raad nu gezamenlijk stappen te zetten om te komen tot een werkbare oplossing voor college en gemeenteraad, die onze gemeente recht doet. Wij, D66, PvdA en GL, zullen ons hier voor 100% voor inzetten", aldus de fractievoorzitters van D66, PvdA en GroenLinks in een gezamenlijke verklaring.

De PvdA zegt de hele gang van zaken immens te betreuren. "Wethouder Rozenberg (GBLV) was een daadkrachtig wethouder met een groot hart voor onze gemeente. GBLV was een sterke coalitiepartner met wie we goed samenwerkten. Maar besluiten in het belang van de gemeente doe je met de hele Raad, niet door de Raad te passeren", aldus fractievoorzitter Marjan van Giezen. "Lokale politiek is een afweging maken tussen de (soms grote) belangen van één partij versus de belangen van de gemeente als geheel. Het plan-Waaijer inclusief de uitbreiding van de Hoogvliet is een mooi plan. Maar het is de Raad die de beslissing neemt. Niet de wethouder."

Wethouder Rozenberg was projectwethouder Huygenskwartier Voorburg, Reconstructie Stompwijkseweg, Kulturhus en Duivenvoordecorridor. Zijn portefeuille omvatte uit financiën, grondzaken en vastgoed, recreatie en toerisme, jongerenwerk, kunst, cultuur, monumenten en archeologie en LHBT-beleid. Rozenberg is sinds 2004 actief als raadslid in Leidschendam-Voorburg. Vanaf 2014 werkte hij als wethouder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant