Afbeelding

Showband 75 zoekt geschikte ruimte

Actueel 629 keer gelezen

Leidschendam - Showband 75 sleept sinds 1 januari van dit jaar van hot naar her met muziekinstrumenten omdat zij geen vaste locatie hebben waar zij kunnen repeteren. Dat betekent dat zij voor elke repetitie de instrumenten uit de kleine opslagruimte aan de Gruttolaan op moeten halen. Wijnand van 't Hart en Marijke van der Reijden zijn het zat en hopen op korte termijn een goede oplossing te vinden.

Showband 75 Leidschendam was in eerste instantie een tamboerskorps met een majorettepeloton. Later zijn daar ook blaasinstrumenten bijgekomen en ontstond de Marchingband, een korps met slagwerk in de vorm van snaredrums, bassdrums, quint en cymbals (bekkens) en blazers: trompetten, trombones, saxen, baritons en bassen (sousafoons). In 1999 werd een jeugdkorps opgericht: de Showband Kids en sinds 2002 heeft Showband 75 ook een zittend orkest, de ShowBrassBand. Daarnaast hebben zij in de Sinterklaastijd nog de Vrolijke Pepernoten.

Om als vereniging met meerdere disciplines goed te kunnen functioneren zoeken zij een locatie waar zij kunnen repeteren, het liefst in meerdere ruimtes, en waar ook alle instrumenten en kostuums opgeslagen kunnen worden. Momenteel zijn de instrumenten en kostuums opgeslagen aan de Gruttolaan. Voor de brassband huren zij een zaaltje bij St. Caecilia in het Mercanto gebouw op Westvliet. De Marchingband repeteert in de Waterlelie in Leidschendam. "Daar kunnen wij helaas onze spullen niet kwijt", vertelt Wijnand. "Zij moeten dan voor elke repetitieavond de spullen ophalen en weer terugbrengen." Doordat zij geen vaste accommodatie hebben zien zij de kidsband steeds kleiner worden. "Wij willen graag meer kinderen aantrekken maar wij kunnen ze geen vastigheid bieden", zegt Marijke. "We zitten echt in een neergaande spiraal en zien ons ledental kleiner worden."

De Showband is in 1975 begonnen aan de Veurse Achterweg in een voormalige kleuterschool. Na 10 jaar moesten zij verhuizen naar de Schoorlaan, ook in een voormalige kleuterschool. Vervolgens kwamen zij terecht aan de Amstelhoeve. "Dat was een prima plek. We hadden daar twee zalen, het was geluidsdicht en we konden gebruik maken van een mooie bar." De volgende locatie was de Joseph Opifexkerk. Daar moesten ze uiteindelijk vertrekken omdat het niet veilig zou zijn.

Na vele jaren van rondzwerven vindt de vereniging dat het tijd wordt voor één vaste plek. Hun oog is gevallen op de Koningin Julianaweg 44 van de gemeente in Leidschendam. Zij hopen hierover in gesprek te komen met de gemeente. Verder heeft Wijnand de afgelopen tijd contact gezocht met allerlei verenigingen en instanties zoals RKAVV, Sport en Welzijn en de beheerders van het lege postkantoor aan de Damlaan en De Schuitejager. Dit heeft vooralsnog niets opgeleverd. "We willen op allerlei gebieden samenwerken en zijn heel gauw tevreden als we maar bij elkaar in een pand kunnen zitten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant